Wykonanie

Powinien nosić nazwę - 'pochwała prostoty'. Jest taki, jaki lubię. Aksamitny, rozpływający się w ustach. Aromat
kawy jest mocno wyczuwalny, więc w zasadzie jest to sernik
kawowy.
Kakao dodałam dla koloru, choć spełnia także funkcję
mąki pszennej. Idealnie słodki. Dzięki kąpieli
wodnej prosty jak stół i delikatny w smaku (choć przygotowany na półtłustym zmielonym własnoręcznie
twarogu). Spód zrobiłam z
ciasteczek digestive; jest jednak cienki i wtapia się w sernik, nie twardnieje w lodówce, dzięki
czemu sernik je się jak jedną całość. Jest po prostu idealny..Składniki na spód:140 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g
masła, roztopionego1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej (w proszku)Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Można również
ciastka rozdrobnić np. wałkiem do ciasta (
ciastka wkładamy do dwóch mocnych woreczków foliowych i uderzamy wałkiem do pokruszenia), następnie wymieszać z rozpuszczonym
masłem i
kawą. Efekt będzie taki sam.Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Wyłożyć masę
ciasteczkową, wyrównać. Formę z zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie50 g
masła1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajkapół szklanki
śmietany kremówki 36%50 ml
likieru kawowego np. Tia
Maria2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (w proszku)4 łyżki
kakao1 łyżka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę lekko podgrzać w małym garnuszku, dodać
kawę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać
twaróg i zmiksować. Wbijać
jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu - krótko, tylko do połączenia się składników.Do masy serowej dodać przestudzoną kremówkę,
likier kawowy, przesiane przez sitko
kakao i
mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować.Masę wylać na
ciasteczkowy spód.Całą uszczelnioną formę wstawić do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalać wrzącej
wody do połowy wysokości formy z sernikiem. Piec przez godzinę czasu w temperaturze 180ºC, bez przykrywania sernika, aż powierzchnia sernika będzie ścięta (sprawdzamy patyczkiem jej sprężystość pod koniec pieczenia).Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Potem wyjąć do temperatury pokojowej, wystudzić. Odwinąć z folii aluminiowej i w formie włożyć do lodówki na 12 godzin.Kolejnego dnia wyjąć z formy. Podawać, skromnie udekorowany, np. oprószony
cappuccino.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .

