ßßß
Powinien nosić nazwę - 'pochwała prostoty'. Jest taki, jaki lubię. Aksamitny, rozpływający się w ustach. Aromat kawy jest mocno wyczuwalny, więc w zasadzie jest to sernik kawowy. Kakao dodałam dla koloru, choć spełnia także funkcję mąki pszennej. Idealnie słodki. Dzięki kąpieli wodnej prosty jak stół i delikatny w smaku (choć przygotowany na półtłustym zmielonym własnoręcznie twarogu). Spód zrobiłam z ciasteczek digestive; jest jednak cienki i wtapia się w sernik, nie twardnieje w lodówce, dzięki czemu sernik je się jak jedną całość. Jest po prostu idealny..Składniki na spód:140 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g masła, roztopionego1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Można również ciastka rozdrobnić np. wałkiem do ciasta (ciastka wkładamy do dwóch mocnych woreczków foliowych i uderzamy wałkiem do pokruszenia), następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i kawą. Efekt będzie taki sam.Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Formę z zewnątrz dokładnie owinąć folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Składniki na masę serową:750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie50 g masła1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajkapół szklanki śmietany kremówki 36%50 ml likieru kawowego np. Tia Maria2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)4 łyżki kakao1 łyżka mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Śmietanę kremówkę lekko podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać twaróg i zmiksować. Wbijać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu - krótko, tylko do połączenia się składników.Do masy serowej dodać przestudzoną kremówkę, likier kawowy, przesiane przez sitko kakao i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować.Masę wylać na ciasteczkowy spód.Całą uszczelnioną formę wstawić do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem. Piec przez godzinę czasu w temperaturze 180ºC, bez przykrywania sernika, aż powierzchnia sernika będzie ścięta (sprawdzamy patyczkiem jej sprężystość pod koniec pieczenia).Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć do temperatury pokojowej, wystudzić. Odwinąć z folii aluminiowej i w formie włożyć do lodówki na 12 godzin.Kolejnego dnia wyjąć z formy. Podawać, skromnie udekorowany, np. oprószony cappuccino.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
