ßßß Cookit - przepis na Sernik kakaowo-kawowy

Sernik kakaowo-kawowy

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam tutaj, czyli na stronie "Moje wypieki", na której można znaleźć kilkanaście innych przepisów na przepyszne serniki.
Czas przygotowania: 30 min. + 60 min. pieczenia
Ilość porcji: 12 (tortownica 23 cm)
Składniki na spód:
150 g biszkoptów
50 g masła, o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
Składniki na masę serową:
1kg twarogu (może być "kubełkowy")
75 g masła, o temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru
5 jajek
3/4 szklanki śmietany 36%
75 ml likieru kawowego
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
5 łyżki kakao
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia.
Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód, boków niczym nie smarujemy).
Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać.
Śmietanę kremówkę lekko podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać twaróg i zmiksować. Dodawać cukier, dalej miksując (krótko). Wbijać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu.
Do masy serowej dodać przestudzoną śmietanę, likier kawowy, kakao i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać na ciasteczkowy spód.
Piec przez godzinę w temperaturze 180ºC, aż powierzchnia sernika będzie ścięta (sprawdzamy patyczkiem jej sprężystość pod koniec pieczenia).
Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć do temperatury pokojowej, wystudzić. W formie włożyć do lodówki na 12 godzin.
Ważne: sernik na każdym etapie miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Sernik zbyt długo miksowany będzie napowietrzony, urośnie podczas pieczenia, a potem opadnie, na powierzchni mogą pojawić się pęknięcia.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/02/sernik-kakaowo-kawowy.html