Wykonanie

Przepis znalazłam tutaj, czyli na stronie "Moje wypieki", na której można znaleźć kilkanaście innych przepisów na przepyszne serniki.Czas przygotowania: 30 min. + 60 min. pieczeniaIlość porcji: 12 (tortownica 23 cm)Składniki na spód:150 g
biszkoptów50 g
masła, o temperaturze pokojowej1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej (granulek)Składniki na masę
serową:1kg
twarogu (może być "kubełkowy")75 g
masła, o temperaturze pokojowej2 szklanki
cukru5
jajek3/4 szklanki
śmietany 36%75 ml
likieru kawowego3 łyżki
kawy rozpuszczalnej (w granulkach)5 łyżki
kakao1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia.Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód,
boków niczym nie smarujemy).Na spód wyłożyć masę
ciasteczkową, wyrównać.
Śmietanę kremówkę lekko podgrzać w małym garnuszku, dodać
kawę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać
twaróg i zmiksować. Dodawać
cukier, dalej miksując (krótko). Wbijać
jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu.Do masy serowej dodać przestudzoną
śmietanę,
likier kawowy,
kakao i
mąkę ziemniaczaną. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.Masę wylać na
ciasteczkowy spód.Piec przez godzinę w temperaturze 180ºC, aż powierzchnia sernika będzie ścięta (sprawdzamy patyczkiem jej sprężystość pod koniec pieczenia).Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Potem wyjąć do temperatury pokojowej, wystudzić. W formie włożyć do lodówki na 12 godzin.Ważne: sernik na każdym etapie miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Sernik zbyt długo miksowany będzie napowietrzony, urośnie podczas pieczenia, a
potem opadnie, na powierzchni mogą pojawić się pęknięcia.