SkładnikiSpód:150 g ciastek kruchych kakaowych50 g gorzkiej czekolady 70%Masa serowa:500 g twarogu sernikowego (gotowego)500 g sera mascarpone200 g drobnego cukru4 łyżki kakao4 łyżki likieru kawowego, np. Kahlua4 - 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku100 g gorzkiej czekolady 70%4 jajka200 g śmietany 30%Dekoracja:1/3 szklanki mleka200 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej4 łyżki drobnego cukruPrzygotowanieCiastka drobno pokruszyć np. w melakserze, wymieszać z roztopioną czekoladą, wyłożyć na spód i mocno uklepać. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę i kakao, ostudzić. Ser zmiksować z mascarpone i cukrem na gładką masę. Dodać ekstrakt z wanilii, kawę rozpuszczoną w likierze i miksować z kolejno dodawanymi jajkami na malych obrotach miksera przez ok. 15 sekund po każdym dodanym jajku. Zmiksować ze śmietaną 18% oraz połową roztopionej czekolady.Drugą połowę roztopionej czekolady wymieszać z mlekiem, odłożyć.Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 15 minut w 180 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec sernik przez 1 i 1/2 godziny . Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki lub na kilka godzin.Sernik polać polewą czekoladową. Ubić śmietankę kremówkę z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na sernik np. za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.