ßßß Cookit - przepis na Aksamitny sernik kawowy z czekoladą

Aksamitny sernik kawowy z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
150 g ciastek kruchych kakaowych
50 g gorzkiej czekolady 70%
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego (gotowego)
500 g sera mascarpone
200 g drobnego cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki likieru kawowego, np. Kahlua
4 - 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
100 g gorzkiej czekolady 70%
4 jajka
200 g śmietany 30%
Dekoracja:
1/3 szklanki mleka
200 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
4 łyżki drobnego cukru
Przygotowanie
Ciastka drobno pokruszyć np. w melakserze, wymieszać z roztopioną czekoladą, wyłożyć na spód i mocno uklepać. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę i kakao, ostudzić. Ser zmiksować z mascarpone i cukrem na gładką masę. Dodać ekstrakt z wanilii, kawę rozpuszczoną w likierze i miksować z kolejno dodawanymi jajkami na malych obrotach miksera przez ok. 15 sekund po każdym dodanym jajku. Zmiksować ze śmietaną 18% oraz połową roztopionej czekolady.
Drugą połowę roztopionej czekolady wymieszać z mlekiem, odłożyć.
Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 15 minut w 180 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec sernik przez 1 i 1/2 godziny . Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki lub na kilka godzin.
Sernik polać polewą czekoladową. Ubić śmietankę kremówkę z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na sernik np. za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_kawowy/przepis.html