Wykonanie
Dzisiejszy sernik powstał w ramach cyklu "Ciasto na niedzielę". Cykl jest o tyle ciekawy, że każdy wykorzystuje swój przepis, byle się zmieścić w ramach czasowych :-) Na ten weekend myślą przewodnią był sernik, więc ja swój tak sobie wykombinowałam :-) Gotowy możecie polać dowolnymi
owocami, polecam
maliny...SKŁADNIKI500 g
twarogu500 g
sera mascarpone2/3 szklanki
cukru1/3 szklanki rozpuszczalnego
kakao z
cukrem1
budyń czekoladowy bez
cukru4
jajka1
cukier wanilinowy50 g
gorzkiej czekolady na spód: 1 paczka
ciastek oreo (176 g)
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Oba
sery,
cukry,
kakao,
budyń i
żółtka wkładamy do miski miksera i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką jednolitą masę. Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i jeszcze przez chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy pianę, miksujemy jeszcze przez chwilę, żeby się połączyła z
czekoladową masą.Tortownicę (ok. 22 cm) wykładamy pokruszonymi
ciastkami i wylewamy na nie masę
serowo -
czekoladową.Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 90 minut (termoobieg).Jeśli zauważycie, że wierzch za mocno się przypieka możecie go nakryć folią aluminiową, ale nie przyciskajcie jej żeby się nie przykleiła.Razem ze mną serniki piekli:Barbara z Mozaika życiaAgnieszka z Kuchnia MarynyDorota z Moje Małe CzarowanieKrystyna z Takie tam moje pomysłyBożena z Moje domowe kucharzenieGabriel z
Męski wypasJoanna z Różowa kuchniaMarzena z Kulinarne szaleństwa ManiusiMonika z Słodkości i nie tylkoIwona z Izioni Pyszne SmakiDanuta z Kuchnia Danusi