Wykonanie
SkładnikiSpódok. 100 g
ciastek kruchych
kakaowych1 łyżka
masła1 łyżka
kakaoCzęść makowa450 g gotowej masy makowej z
bakaliami250 g zmielonego
twarogu2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao2
jajka100 g ciemnej deserowej lub
gorzkiej czekoladyCzęść serowa500 g zmielonego
twarogu250 g
mascarpone1/3 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy1
cukier wanilinowy1
jajko + 1
żółtkoPolewaok. 150 g
dżemu malinowego, najlepiej bez pestekPrzygotowanieSpód
Ciasteczka dokładnie rozgnieść i wymieszać z roztopionym
masłem i
kakao. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Ciasteczka wyłożyć na spód i uklepać, włożyć do lodówki do czasu pieczenia.Część makowaWymieszać lub zmiksować masę
makową z
twarogiem,
mąką ziemniaczaną,
kakao, następnie wymieszać z
jajkiem. Dodać drobno posiekaną
czekoladę i znów wymieszać. Wyłożyć na
ciasteczkowy spód i piec przez 25 minut, do ścięcia się masy.Część serowaWymieszać lub zmiksować
twaróg z
mascarpone,
cukrem,
budyniem (proszkiem) i
wanilią. Dodać
jajko,
żółtko i znów wymieszać. Wyłożyć na masę
makową i piec przez ok. 25 minut do ścięcia się masy.Polewa
Dżem wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Przecedzić pestki jeśli były w
dżemie. Gorącą polewę wylać na ostudzony sernik. Odstawić do zastygnięcia.