ßßß Cookit - przepis na 'gotowany sernik na herbatnikach'

'gotowany sernik na herbatnikach'

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz w życiu gotowałam jakiekolwiek ciasto! Nawet nie myślałam, że można ugotować sernik! A tu proszę. Ten gotowany niczym nie odbiega, od tego pieczonego. Więc jeśli nie macie piekarnika, lub po prostu nie chce Wam się piec, polecam ugotować sernik! Nie będziecie żałować :) Ciasto jest bardzo delikatne i kremowe w smaku. Jeśli chcecie możecie dodać rodzynki do masy.
Składniki:
- 1kg twarogu mielonego (użyłam gotowego w wiaderkach)
- 200g masła
- 4 jajka
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mleka
- 300g herbatników (jeśli użyjecie blaszki o podobnych wymiarach do mojej, więcej herbatników jest potrzebne jeśli blaszka będzie większa)
- 4 łyżeczki kakao
- 8-10 łyżek cukru
* polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100ml mleka
- 1 łyżka cukru
W dużym garnku rozpuścić, na małym ogniu, masło.
W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać ser.
Masę serową dodać do rozpuszczonego masła. Cały czas mieszając podgotować (uwaga! masa na początku będzie rzadka, ale z czasem zacznie gęstnieć). Kiedy masa zgęstnieje, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na ogniu. Odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciepłej masy serowej. Garnek postawić na mały ogień i podgrzewać, aż cała piana zostanie dobrze rozprowadzona. Zestawić garnek z ognia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatnikach (również po bokach). Wylać połowę masy, zakryć drugą warstwą herbatników. Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią porcją herbatników. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować polewę.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto.
Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego!
Źródło: blog 'Domi w kuchni'
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/03/gotowany-sernik-na-herbatnikach.html