Wykonanie
Pierwszy raz w życiu gotowałam jakiekolwiek ciasto! Nawet nie myślałam, że można ugotować sernik! A tu proszę. Ten gotowany niczym nie odbiega, od tego pieczonego. Więc jeśli nie macie piekarnika, lub po prostu nie chce Wam się piec, polecam ugotować sernik! Nie będziecie żałować :) Ciasto jest bardzo delikatne i kremowe w smaku. Jeśli chcecie możecie dodać
rodzynki do masy.
Składniki:- 1kg
twarogu mielonego (użyłam gotowego w wiaderkach)- 200g
masła- 4
jajka- 4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- 0,5 szklanki
mleka- 300g
herbatników (jeśli użyjecie blaszki o podobnych wymiarach do mojej, więcej
herbatników jest potrzebne jeśli blaszka będzie większa)- 4 łyżeczki
kakao- 8-10 łyżek
cukru* polewa:- 100g
gorzkiej czekolady- 100ml
mleka- 1 łyżka
cukruW dużym garnku rozpuścić, na małym ogniu,
masło.W misce zmiksować
żółtka z
cukrem na puszystą masę. Dodać
ser.Masę
serową dodać do rozpuszczonego
masła. Cały czas mieszając podgotować (uwaga! masa na początku będzie rzadka, ale z czasem zacznie gęstnieć). Kiedy masa zgęstnieje, dodać
mleko wymieszane z
mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na ogniu. Odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciepłej masy serowej. Garnek postawić na mały ogień i podgrzewać, aż cała piana zostanie dobrze rozprowadzona. Zestawić garnek z ognia.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatnikach (również po bokach). Wylać połowę masy, zakryć drugą warstwą
herbatników. Do pozostałej masy dodać
kakao i wymieszać. Wyłożyć na
herbatniki. Przykryć ostatnią porcją
herbatników. Odstawić do wystudzenia.W międzyczasie przygotować polewę.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym
mlekiem, dodać
cukier i
masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto.Wstawić do lodówki na noc.Smacznego!
Źródło: blog 'Domi w kuchni'