Wykonanie
SkładnikiSpód100 g
mąki1 łyżka
kakao3 łyżki
cukru70 g zimnego
masłaMasa serowa300 g pieczonej dyni500 g zmielonego
twarogu250 g
mascarpone1/2 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy (proszek)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
cukier wanilinowy100 g
białej czekoladyskórka starta z 1
pomarańczy2
jajkaDekoracja130 g
powideł śliwkowych5 łyżek soku z
pomarańczyPrzygotowanieUpiec
dynię według tego przepisu, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość puree. Spód: zagnieść ciasto kruche z podanych składników: wymieszać
mąkę z
kakao,
cukrem i posiekanym na kawałeczki zimnym
masłem, rozetrzeć na drobną kruszonkę, następnie połączyć w jedną gładką kulę skrapiając ciasto zimną
wodą. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wylepić
ciastem, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni C . Wstawić formę z
ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut.Masa serowa: zmiksować
twaróg z
mascarpone, ostudzonym puree
dyniowym,
cukrem,
budyniem w proszku,
mąką ziemniaczaną i
cukrem wanilinowym. Następnie dodać roztopioną
czekoladę i
skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać
jajka i jeszcze raz zmiksować (miksujemy krótko, do połączenia się składników).Masę
serową wyłożyć na spód i piec przez ok. 35 minut do ścięcia się masy. Powidła zagotować z
sokiem z
pomarańczy, wylać na sernik. Jeśli powidła nie mają gładkiej konsystencji, można je wcześniej zmiksować.WskazówkiMożna zrobić spód z
mąki ryżowej (bezglutenowy) lub ze zmiksowanych suszonych
śliwek i
orzechów (włoskich lub laskowych) jak w tych mini serniczkach. Sprawdzą się też gotowe, dokładne pokruszone i uklepane
uciasteczka.Aby uzyskać intensywny kolor sernik a, należy użyć małej dyni (odmiany hokkaido) i po upieczeniu zmiksować ją razem ze skórką.
Skórkę pomarańczową natomiast zetrzeć na tarce o minimalnych oczkach (gwiazdki).Zamiast polewy śliwkowej można zrobić z niej wzorki na powierzchni sernika, jak w tym przepisie .