Wykonanie

Ciemny sernik
kawowy. Idealny! Gładki, lekko mazisty, cięższy od tradycyjnych serników przez dodatek
gorzkiej czekolady. Na tradycyjnym
ciasteczkowym spodzie. Przepis idealnie się wpasował w dni, kiedy byliśmy na
czekoladowym 'głodzie'.. ;-).Składniki na spód:180 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive60 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone4
jajka1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków200 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej2 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku)1 łyżka
likieru kawowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg,
mascarpone,
jajka,
cukier,
mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki
kawy i
likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną
czekoladę, zmiksować do połączenia.Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku.Schłodzić przez noc w lodówce.Podawać z domowym
sosem karmelowym .Smacznego :-).