ßßß
Ciemny sernik kawowy. Idealny! Gładki, lekko mazisty, cięższy od tradycyjnych serników przez dodatek gorzkiej czekolady. Na tradycyjnym ciasteczkowym spodzie. Przepis idealnie się wpasował w dni, kiedy byliśmy na czekoladowym 'głodzie'.. ;-).Składniki na spód:180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive60 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki:750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone4 jajka1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej2 łyżki mąki pszennej4 łyżki kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku)1 łyżka likieru kawowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku.Schłodzić przez noc w lodówce.Podawać z domowym sosem karmelowym .Smacznego :-).