ßßß Cookit - przepis na Sernik kawowy

Sernik kawowy

nazwa

Wykonanie

Ciemny sernik kawowy. Idealny! Gładki, lekko mazisty, cięższy od tradycyjnych serników przez dodatek gorzkiej czekolady. Na tradycyjnym ciasteczkowym spodzie. Przepis idealnie się wpasował w dni, kiedy byliśmy na czekoladowym 'głodzie'.. ;-).
Składniki na spód:
180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
60 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
4 jajka
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku)
1 łyżka likieru kawowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Podawać z domowym sosem karmelowym .
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-kawowy