Wykonanie
Te
ciasteczka skradły moje
serce. Bardzo lubię słodkości o smaku
kawy i dodałam ją do ciasta, dodałam
kawę inkę, aby
ciasteczka mogły bez problemu chrupać także dzieci. Możecie także dodać
kawę rozpuszczalną, jak macie ochotę. Takie ciacha idealnie pasują do
kawki lub
hrbatki, możecie je zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g miękkiego
masła- 3 łyżki
kawy inki- 200 g
cukru pudru lub zwykłego
cukru- 2 małe
jajka- 400 g
mąki pszennejWykonanie:
Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z
cukrem pudrem. Jak składniki się połączą to dodajemy
jajka i dalej miksujemy.Następnie wsypujemy
mąkę i mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy
kawę inkę. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Z masy formujemy kuleczki - ja zrobiłam mniejsze (wychodzi ok 50
ciasteczek) lub większe wielkości
orzecha włoskiego (wychodzi ok 30
ciasteczek).Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone
ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.Smacznego.