Wykonanie
Wpadłam wczoraj do domu jak burza, miałam ciężki dzień w pracy. Siadłam na kanapie i stwierdziłam, że nic dzisiaj nie robię, odpoczywam, nawet nie miałam ochotę na jedzenie. Tak sobie siedziałam i dosłownie oczy mi się zamykały, chyba nawet na chwilkę zasnęłam. Pomyślałam sobie, nie wstaje, i oczywiście wylądowałam w kuchni szperając po szafkach w poszukiwaniu czegoś słodkiego. Ale akurat nic nie było, no to sobie pomyślałam, że piekę
ciasteczka. Szybko przejrzałam szafki w poszukiwaniu odpowiednich produktów i tak w kila chwil miałam coś słodkiego do
herbatki. Ostatnio kupiłam sobie
cukier kokosowy. Jestem wielką fanką wszystkiego co
kokosowe a taki
cukier świetnie smakuje. Dodałam go do
ciasteczek, aby podkreślić ich smak. Wyszły naprawdę pyszne. Jeżeli będziecie
mieli okazję go spróbować to polecam, fajnie smakuje jako dodatek do słodkości, do naleśników czy placków, owsianki. Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki .Zapraszam :-)Składniki:- 200 g miękkiego
masła- 100 g
cukru kokosowego- 100 g
cukru pudru- 2 małe
jajka- 400 g
mąki pszennejWykonanie:
Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z
cukrem pudrem i
cukrem kokosowym. Jak składniki się połączą to dodajemy
jajka i dalej miksujemy.Następnie wsypujemy
mąkę i mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Z masy formujemy kuleczki - ja zrobiłam mniejsze (wychodzi ok 50
ciasteczek) lub większe wielkości
orzecha włoskiego (wychodzi ok 30
ciasteczek).Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczamy widelcem robiąc przy okazji wzorek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone
ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.Smacznego.