Wykonanie
Co można zrobić z odrobiną
cukru różanego ? Można przerobić przepis Nigelli i zrobić magdalenki. Lekko różane, mięciutkie, znikające sama nie wiem kiedy.

Składniki:50 g
masła (plus więcej do smarowania)1 duże
jajko40 g
cukru różanegoszczypta
soli45 g
mąki pszennejcukier puder do oprószenia

Wykonanie:
Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy
jajko z
cukrem i
solą przez 5 minut mikserem, aż zgęstnieje jak
majonez. Przesiewamy
mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy
masło i znowu delikatnie mieszamy. Odstawiamy miskę na 1 godzinę lodówki. Następnie wyjmujemy na 30 minut, aby ciasto się ociepliło. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Foremki natłuszczamy stopionym
masłem (ja używałam silikonowych i nie smarowałam). Wypełniamy foremki
ciastem i pieczemy przez 3 - 5 minut. Po ostudzeniu na kratce, obsypujemy
cukrem pudrem.

/wydrukuj przepis/