Wykonanie
Kto powiedział, że pod koniec października nie można piec ciasta z... malinami? Oczywiście, że można! I to nawet ze świeżymi. Ot, taka urodzinowa zachcianka. Uwielbiam ten zapach pieczonych wiórek
kokosowych unoszący się po mieszkaniu...Składniki-300 g
mąki pszennej-1/2 szkl.
cukru-200 g
masła-2
jajka-50 g wiórek
kokosowych-300 g
malinPrzygotowanie
Masło,
cukier i
mąkę utrzeć (lub zagnieść) do konsystencji kruszonki. Odłożyć 80g powstałej masy do drugiej miseczki i wymieszać z wiórkami.Do pozostałej części 'kruszonki' dodać
jajka i całość dokładnie zmiksować na jedndolitą masę, a następnie zagnieść. Blachę (najlepiej ok 22x33cm) posmarować tłuszczem i posypać
kaszą manną (lub użyć papieru do pieczenia). Wyłożyć powstałym
ciastem. Wysypać na nie
maliny, a na wierzch
kokosową kruszonkę.Piec ok. 40 minut w temp. 180st.Źródło:
MientaSmacznego :-)