Wykonanie

Dziś krótko i konkretnie, bo Piotrek w domu i mamy małe
plany zakupowe. Wiecie, jak to jest – gdy mąż z własnej, nieprzymuszonej woli, chce jechać na zakupy, nie
mówi się nie ;)Nietrudny w przygotowaniu (jak chyba wszystkie wypieki u mnie ;) torcik z moim ulubionym
likierem kawowym.
Kawowy biszkopt przekłada się kremem z
serka z dodatkiem
miodu,
likieru oraz kandyzowanego
imbiru, a wierzch dekoruje lukrem (choć polany
czekoladowym ganache byłby zapewne równie smaczny). Całość bardzo smaczna i, mimo lukru, nieprzesłodzona, w sam raz na leniwe popołudnie lub spotkanie z przyjaciółkami.. przy
kawie oczywiście ;PPolecam :)* przepis z „Baking” Marthy DaySkładniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:3 duże
jajka115g drobnego
cukru do wypieków75g
mąki pszennej2 łyżki
kawy instant (w proszku, nie granulkach)Na krem:200g
półtłustego serka kremowego (np. Philadelphia)1 – 1 i 1/2 łyżki płynnego
miodu4 łyżeczki
likieru kawowego Tia
Maria50g kandyzowanego
imbiru, drobno posiekanego (jeśli nie lubicie, możecie śmiało pominąć)Dekoracja:225g
cukru pudru, przesianego2 łyżeczki ekstraktu
kawowego lub zaparzonej mocnej
kawyokoło 1 łyżki gorącej
wody1 łyżeczka ciemnego
kakaoziarna
kawy (opcjonalnie)Wykonanie:
Jajka umieść w misie miksera razem z
cukrem i ubijaj na wysokich obrotach przez 4 – 5 minut, aż
cukier się rozpuści i będą miały konsystencję musu.
Mąkę wymieszaj z
kawą i przesiej do masy jajecznej, wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką.Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 – 35 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone ciasto odstaw na kilka minut, po czym delikatnie uwolnij z formy i wystudź na kratce. Zimne przekrój wzdłuż na dwa blaty.Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem.
Serek wymieszaj dokładnie z
miodem i
likierem (wystarczy zrobić to łyżką). Na koniec wmieszaj posiekany
imbir.Blaty ciasta przełóż kremem, a wierzch udekoruj lukrem.By przygotować
lukier, wymieszaj
cukier puder z ekstraktem
kawowym (lub
kawą) oraz
wodą i utrzyj na gładko. Około 3/4 lukru rozprowadź na wierzchu ciasta. Pozostały wymieszaj z
kakao, przełóż do papierowej tutki lub rękawa cukierniczego i ozdób ciasto. Możesz też dodatkowo ozdobić ziarenkami
kawy.Smacznego :)