Wykonanie
Panforte di
Siena to włoski wypiek świąteczny z dużą ilością
bakalii. Piecze się go i często podaje jak ciasto, choć tak naprawdę to bardziej aromatyczna, nugatowa krajanka – lekko ciągnąca, pachnąca świętami, uzależniająca :)Przygotowywałam Panforte już kilkakrotnie, z różnych przepisów – z dodatkiem
czekolady, z
masłem, z różnymi kombinacjami składników. Wszystkie były pyszne, ale wersja Catherine Fulvio z „Bake like an Italian” wydała mi się najlepsza. W końcu Catherine jest Włoszką, więc zna się na rzeczy ;)Przygotowanie Panforte nie jest skomplikowane, choć należy się spieszyć przy mieszaniu suchych składników z
syropem cukrowo-
miodowym, bo szybko zastyga.
Potem to już
bułka z
masłem :)Panforte można przygotować nawet kilka tygodni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nie posypane
cukrem pudrem.Polecam :)Składniki na kwadratową formę o
boku 20cm:100g
migdałów70g
orzechów laskowych60g
pistacji, obranych60g kandyzowanej
skórki pomarańczowej, drobno posiekanej4
suszone figi100g
mąki pszennej2 łyżki ciemnego
kakao1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych
goździków150g drobnego
cukru do wypieków80g
mioducukier puder do oprószeniaWykonanie:Do dużej miski przesiej
mąkę oraz
kakao i
przyprawy.
Orzechy posiekaj z grubsza i wrzuć do miski z
mąką. Dodaj
skórkę pomarańczową oraz pokrojone
figi. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Cukier oraz
miód umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Zwiększ temperaturę, zagotuj i pozwól wrzeć przez około 2 minuty.Gorący
syrop wlej do misy z suchymi składnikami i wymieszaj szybko, zanim zdąży zastygnąć.Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez 30 – 35 minut, po czym wyjmij i wystudź w formie.Przed podaniem pokrój w dowolne kształty i oprósz
cukrem pudrem.Smacznego :)