Wykonanie
Panforte to słynny włoskie ciasto, a raczej nugatowy przysmak kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia. Istnieje wiele modyfikacji panforte, ale podstawową bazą tego wspaniałego przysmaku są
orzech, kandyzowane
owoce oraz
miód. Całość doprawiona pachnącymi
przyprawami. Panforte, tak jak nasz tradycyjny piernik może długo leżakować, im starszy tym lepszy i bardziej miękki. Polecam!
Składniki na formę średnicy 24 cm:200 g
orzechów laskowych150 g
orzechów włoskich100 g
suszonych moreli (w oryginalnych przepisach
suszone figi)100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 ½ łyżeczki
cynamonu1 ½ łyżeczki mielonego
kardamonu¼ łyżeczki mielonych
goździkówszczypta
chili70 g
mąki pszennej30 g
kakao100 g
cukru150 gram
mioduDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Formę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki. Dodatkowo smarujemy jeszcze papier tłuszczem (
olejem lub
masłem). Przed wyłożeniem papierem
boków formy należy nasmarować je lekko
masłem, aby papier ładnie trzymał się formy. Odstawiamy.Do większej miski wrzucamy
orzech, pokrojone w grubszą kostka
morele oraz
skórkę pomarańczową.
Bakalie mieszamy a następnie dosypujemy przesianą
mąkę,
kakao,
cynamon,
goździki,
kardamon oraz szczyptę
chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie
owoce i
orzechy były pokryte suchymi składnikami. Odstawiamy.W małym rondlu zagotowujemy
miód z
cukrem, mieszamy do czasu rozpuszczenia się
cukru. Do suchych składników wlewamy gorącą mieszaninę
miodu i
cukru. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki były obtaczane
miodem i
cukrem. Masę przekładamy do przygotowanej formy i równomiernie rozkładamy, najlepiej za pomocą ręki zwilżonej
wodą. Panforte wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C (piekę z termoobiegiem) i pieczemy ok. 40 minut. Gdy na wierzchu pojawia się małe pęcherzyki powietrza ciasto będzie gotowe. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Gdy wystygnie posypujemy obficie
cukrem pudrem i kroimy na kawałki
ostrym nożem. Przechowuje w szczelnym pojemniku.Smacznego!