ßßß Cookit - przepis na Panforte - włoskie słodkości

Panforte - włoskie słodkości

nazwa

Wykonanie

Przepyszny deser pochodzący z Włoch. Ciasto, a właściwie nugat z dużą ilością bakalii i miodu. Ma specyficzną, bardzo gęstą konsystencję. Najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania, a przechowywać go można nawet przez kilka miesięcy.
Czas przygotowania: 15min + 40 min pieczenia
Składniki (na 8 porcji):
- 40g masła
- 130g cukru
- 140g miodu
- 50g mąki
- 100g orzechów laskowych
- 200g migdałów w słupkach
- 100g kandyzowanej skórki z cytrusów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki kakao
Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier i miód. Podgrzej a następnie odstaw do wystudzenia, a w tym czasie upraż orzechy.Do osobnej miski wsyp mąkę, uprażone orzechy, posiekaną skórkę z cytrusów, przyprawy i kakao. Dolej masę maślano-miodową.
Wszystko wymieszaj. Uwaga - masa będzie bardzo gęsta. Dno okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wyrównaj wierzch wilgotnymi dłońmi. Piecz w 160oC około 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2014/06/panforte-sodkosci-prosto-z-woch.html