Wykonanie
Przepyszny deser pochodzący z Włoch. Ciasto, a właściwie nugat z dużą ilością
bakalii i
miodu. Ma specyficzną, bardzo gęstą konsystencję. Najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania, a przechowywać go można nawet przez kilka miesięcy.
Czas przygotowania: 15min + 40 min pieczeniaSkładniki (na 8 porcji):- 40g
masła- 130g
cukru- 140g
miodu- 50g
mąki- 100g
orzechów laskowych- 200g
migdałów w słupkach- 100g kandyzowanej skórki z
cytrusów- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 3 łyżki
kakaoMasło rozpuść w garnku, dodaj
cukier i
miód. Podgrzej a następnie odstaw do wystudzenia, a w tym czasie upraż
orzechy.Do osobnej miski wsyp
mąkę, uprażone
orzechy, posiekaną skórkę z
cytrusów,
przyprawy i
kakao. Dolej masę
maślano-
miodową.
Wszystko wymieszaj. Uwaga - masa będzie bardzo gęsta. Dno okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wyrównaj wierzch wilgotnymi dłońmi. Piecz w 160oC około 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp
cukrem pudrem.