Wykonanie
Mocno
czekoladowe ciasteczka z
orzechami, twarde i bardzo chrupiące – baci di dama, a po polsku po prostu całuski. Idealne zarówno do porannej
kawy, jak i popołudniowej
herbaty.BACI DI DAMASkładniki:125 g
mąki125 g
cukru100 g prażonych
orzechów laskowych25 g blanszowanych
migdałów125 g
masła (w temp. pokojowej)30 g
kakao100 g
gorzkiej czekoladyMiksujemy (w blenderze)
orzechy z
migdałami i
cukrem, tak powstałą masę łączymy z
masłem.
Mąkę mieszamy z
kakao i dodajemy do masy orzechowej, całość zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Na blacie posypanym
mąką wałkujemy ciasto do grubości 1 cm. Wycinamy z nich krążki o średnicy około 2 cm i formujemy kulki.Kulki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez około 20 minut (
ciastka po ostygnięciu bardzo twardnieją). Odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i sklejamy nią po dwa
ciasteczka.Przepis zaczerpnięty z „CZEKOLADA 50 łatwych przepisów”