ßßß
Panforte di Siena to włoski wypiek świąteczny z dużą ilością bakalii. Piecze się go i często podaje jak ciasto, choć tak naprawdę to bardziej aromatyczna, nugatowa krajanka – lekko ciągnąca, pachnąca świętami, uzależniająca :)Przygotowywałam Panforte już kilkakrotnie, z różnych przepisów – z dodatkiem czekolady, z masłem, z różnymi kombinacjami składników. Wszystkie były pyszne, ale wersja Catherine Fulvio z „Bake like an Italian” wydała mi się najlepsza. W końcu Catherine jest Włoszką, więc zna się na rzeczy ;)Przygotowanie Panforte nie jest skomplikowane, choć należy się spieszyć przy mieszaniu suchych składników z syropem cukrowo-miodowym, bo szybko zastyga. Potem to już bułka z masłem :)Panforte można przygotować nawet kilka tygodni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nie posypane cukrem pudrem.Polecam :)Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:100g migdałów70g orzechów laskowych60g pistacji, obranych60g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej4 suszone figi100g mąki pszennej2 łyżki ciemnego kakao1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych goździków150g drobnego cukru do wypieków80g mioducukier puder do oprószeniaWykonanie:Do dużej miski przesiej mąkę oraz kakao i przyprawy.Orzechy posiekaj z grubsza i wrzuć do miski z mąką. Dodaj skórkę pomarańczową oraz pokrojone figi. Wymieszaj wszystko dokładnie.Cukier oraz miód umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ temperaturę, zagotuj i pozwól wrzeć przez około 2 minuty.Gorący syrop wlej do misy z suchymi składnikami i wymieszaj szybko, zanim zdąży zastygnąć.Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez 30 – 35 minut, po czym wyjmij i wystudź w formie.Przed podaniem pokrój w dowolne kształty i oprósz cukrem pudrem.Smacznego :)