Wykonanie

Victoria sponge
cake, to wypiek bardzo na wyspach popularny. Swoją nazwę wziął od Królowej Victorii, która często jadała to ciasto do swojej popołudniowej
herbatki. Nie ma co się dziwić, bo ciasto, choć z pozoru raczej przeciętne, jest niesamowicie smaczne. Właściwie sama nie wiem, jakim cudem nigdy wcześniej go nie piekłam, a nawet nie
jadłam. Chyba po prostu nie przyciąga uwagi tak skutecznie, jak kremówki, czy wielowarstwowe tory ;)Muszę się przyznać, że, nietypowo dla mnie, Voctoria sponge był wypiekiem planowanym z pełną premedytacją. Otóż po ostatniej
serii popisowych zakalców, zaczęłam podejrzewać, że mój piekarnik robi mi jakieś psikusy i postanowiłam to sprawdzić. Jak się okazuje ulubione ciasto Królowej Victorii świetnie się do tego nadaje, gdyż jest niezwykle podatne na wszelkie anomalia temperaturowe, nawet producenci piekarników kuszą się o testowanie ich na tym właśnie niepozornym
biszkopcie. Spróbowałam i ja :)Wyszło za trzecim razem. Pierwszy
biszkopt był zbyt niski (moja
wina – użyłam zbyt szerokiej formy), a drugi lekko niedopieczony na samym środku. Trzeci co potrzebował w piekarniku nieco więcej czasu, niż w przepisie, ale ostatecznie udał się. Jakoś nie bardzo mi ten eksperyment pomógł w sprawie podejrzeń co do piekarnika, ale za to na deser mieliśmy dziś bardzo, baardzo smaczne ciasto :))
Biszkopt jest nieco cięższy, niż te, do których przywykłam przez dodatek
masła, ale wciąż przyjemnie puszysty. Tradycyjnie przekłada się go świeżymi
owocami (najczęściej
truskawkami) lub
dżemem oraz
bitą śmietaną, ale można też użyć samego
dżemu, bądź też zastąpić kremówkę
serkiem mascarpone. Możliwości jest całe mnóstwo, więc jest to zdecydowanie ciasto dla każdego.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 18cm (możecie też użyć dwóch o średnicy 20cm)*:175g miękkiego niesolonego
masła175g drobnego
cukru do wypieków (możecie też użyć
cukru trzcinowego)3 duże
jajka175g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
mleka (można pominąć)Dodatkowo:kilka łyżek ulubionego
dżemu i/lub świeże
owoce typu
truskawki lub
malinyokoło 200ml
śmietany kremówkicukier puder do posypaniaWykonanie:
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo
jajka, ucierając do połączenia (nie szkodzi, jeżeli masa się trochę zważy na tym etapie).Do misy z masą
maślaną wsyp
mąkę oraz
proszek do pieczenia, dodaj
mleko i zmiksuj wszystko na gładką masę.Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch.Piecz przez około 20 – 25 minut, aż ciasto zarumieni się na wierzchu i będzie sprężyste w dotyku, a patyczek wbity w środek pozostanie czysty po wyjęciu.Po upieczeniu, wystudź
biszkopt na kratce. Zimny przekrój na dwa równe blaty i przełóż wybranym
dżemem,
owocami i
bitą śmietaną.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)

* Jeżeli użyjesz mniejszej tortownicy ciasto wyrośnie wyższe i będzie je łatwiej przekroić. Z kolei użycie dwóch większych foremek da dwa niższe blaty
biszkoptu, ale pozwoli pominąć przecinanie, które bywa czasem kłopotliwe ;)