Wykonanie
Warstwy
biszkoptu przełożonego
owocami skąpanymi w
sherry (w wersji dla dzieci zamieniamy na
sok owocowy), kremem angielskim (tzw. custard) i
bitą śmietaną. Pyszności! Od razu zaznaczę, że poniższy przepis pozwala na wykonanie
trzech warstw, jeśli jednak, tak jak ja nie macie odpowiednio dużego szklanego naczynia, nie ma się czym przejmować - można zrobić dodatkowe mini wersje w szklanych pucharkach. Spróbujcie koniecznie, bo warto :)

Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 15 cm) :Krem Custard:1 litr
mleka 3,2%125 ml
śmietany kremówki1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego8
żółtek4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki kukurydzianej
Biszkopt:1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru3
jajkaDodatkowo:pół słoika
dżemu malinowegowino Cream
Sherry do nasączenia
biszkoptu (hiszpańskie
wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można w zamian użyć
wina Madera)Warstwa owocowa:500 g
truskawek500 g
malin2 łyżki
cukru2 łyżki
wina Cream
SherryBita śmietana:350 ml
śmietany kremówki1 łyżeczka
cukru pudruPrzygotowanie:Krem custard:1. Do garnka z grubym dnem wlać
mleko,
śmietanę kremówkę i ekstrakt
waniliowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić.2. W małej miseczce wymieszać
cukier z
mąką kukurydzianą.3. W misie miksera utrzeć na gładką masę
żółtka razem z mieszanką
cukru i
mąki.4. Do
żółtek powoli dolewać po trochu przestudzone
mleko, ciągle miksując. UWAGA:
mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby
żółtka się nie ścięły.5. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.6. Gotowy sos odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do pojemnika, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki.Porada: W przypadku, gdy krem się zwarzy można go uratować poprzez przelanie do zimnego naczynia, zmiksowanie i przecedzenie przez sitko.
Biszkopt:7. Upiec wg tego przepisu i odstawić do wystygnięcia. Zamiast
biszkoptu można użyć
biszkoptów ladyfingers.8. Następnie nasączyć
biszkopt winem sherry i posmarować
dżemem malinowym.9. Pokroić na kwadraty i podzielić na 3 porcje.Warstwa owocowa:10.
Owoce umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.11.
Truskawki odszypułkować i pokroić, dodać
maliny,
sherry,
cukier i wymieszać. Podzielić na 3 porcje.Ja nie mieszałam ze sobą
malin i
truskawek, tylko zrobiłam oddzielne warstwy:
truskawkową i
malinową.
Bita śmietana:12. Zimną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Wstawić do lodówki.Teraz najfajniejszy moment - ułożenie warstw w szklanym naczyniu:Na dnie naczynia ułożyć kawałki
biszkoptu, następnie wyłożyć 1/3
owoców.
Owoce pokryć 1/3 kremu custard, na krem wyłożyć 1/3
śmietanki kremówki, powtórzyć czynność 2
razy. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.Wierzch udekorować
bitą śmietaną i świeżymi
owocami.Źródło/ Inspiracja: amandascookin.com