ßßß Cookit - przepis na Traditional English Trifle - angielski przekładaniec

Traditional English Trifle - angielski przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Warstwy biszkoptu przełożonego owocami skąpanymi w sherry (w wersji dla dzieci zamieniamy na sok owocowy), kremem angielskim (tzw. custard) i bitą śmietaną. Pyszności! Od razu zaznaczę, że poniższy przepis pozwala na wykonanie trzech warstw, jeśli jednak, tak jak ja nie macie odpowiednio dużego szklanego naczynia, nie ma się czym przejmować - można zrobić dodatkowe mini wersje w szklanych pucharkach. Spróbujcie koniecznie, bo warto :)
Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 15 cm) :
Krem Custard:
1 litr mleka 3,2%
125 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 żółtek
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
Biszkopt:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
3 jajka
Dodatkowo:
pół słoika dżemu malinowego
wino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu (hiszpańskie wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można w zamian użyć wina Madera)
Warstwa owocowa:
500 g truskawek
500 g malin
2 łyżki cukru
2 łyżki wina Cream Sherry
Bita śmietana:
350 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Krem custard:
1. Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić.
2. W małej miseczce wymieszać cukier z mąką kukurydzianą.
3. W misie miksera utrzeć na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki.
4. Do żółtek powoli dolewać po trochu przestudzone mleko, ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły.
5. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
6. Gotowy sos odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do pojemnika, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki.
Porada: W przypadku, gdy krem się zwarzy można go uratować poprzez przelanie do zimnego naczynia, zmiksowanie i przecedzenie przez sitko.
Biszkopt:
7. Upiec wg tego przepisu i odstawić do wystygnięcia. Zamiast biszkoptu można użyć biszkoptów ladyfingers.
8. Następnie nasączyć biszkopt winem sherry i posmarować dżemem malinowym.
9. Pokroić na kwadraty i podzielić na 3 porcje.
Warstwa owocowa:
10. Owoce umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
11. Truskawki odszypułkować i pokroić, dodać maliny, sherry, cukier i wymieszać. Podzielić na 3 porcje.
Ja nie mieszałam ze sobą malin i truskawek, tylko zrobiłam oddzielne warstwy: truskawkową i malinową.
Bita śmietana:
12. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawić do lodówki.
Teraz najfajniejszy moment - ułożenie warstw w szklanym naczyniu:
Na dnie naczynia ułożyć kawałki biszkoptu, następnie wyłożyć 1/3 owoców. Owoce pokryć 1/3 kremu custard, na krem wyłożyć 1/3 śmietanki kremówki, powtórzyć czynność 2 razy. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Wierzch udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Źródło/ Inspiracja: amandascookin.com
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/07/traditional-english-trifle-angielski.html