ßßß
Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 15 cm) :Krem Custard:1 litr mleka 3,2%125 ml śmietany kremówki1 łyżeczka ekstraktu waniliowego8 żółtek4 łyżki cukru2 łyżki mąki kukurydzianejBiszkopt:1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki cukru3 jajkaDodatkowo:pół słoika dżemu malinowegowino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu (hiszpańskie wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można w zamian użyć wina Madera)Warstwa owocowa:500 g truskawek500 g malin2 łyżki cukru2 łyżki wina Cream SherryBita śmietana:350 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruPrzygotowanie:Krem custard:1. Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić.2. W małej miseczce wymieszać cukier z mąką kukurydzianą.3. W misie miksera utrzeć na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki.4. Do żółtek powoli dolewać po trochu przestudzone mleko, ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły.5. Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.6. Gotowy sos odstawić do przestygnięcia, następnie przelać do pojemnika, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki.Porada: W przypadku, gdy krem się zwarzy można go uratować poprzez przelanie do zimnego naczynia, zmiksowanie i przecedzenie przez sitko.Biszkopt:7. Upiec wg tego przepisu i odstawić do wystygnięcia. Zamiast biszkoptu można użyć biszkoptów ladyfingers.8. Następnie nasączyć biszkopt winem sherry i posmarować dżemem malinowym.9. Pokroić na kwadraty i podzielić na 3 porcje.Warstwa owocowa:10. Owoce umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.11. Truskawki odszypułkować i pokroić, dodać maliny, sherry, cukier i wymieszać. Podzielić na 3 porcje.Ja nie mieszałam ze sobą malin i truskawek, tylko zrobiłam oddzielne warstwy: truskawkową i malinową.Bita śmietana:12. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawić do lodówki.Teraz najfajniejszy moment - ułożenie warstw w szklanym naczyniu:Na dnie naczynia ułożyć kawałki biszkoptu, następnie wyłożyć 1/3 owoców. Owoce pokryć 1/3 kremu custard, na krem wyłożyć 1/3 śmietanki kremówki, powtórzyć czynność 2 razy. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.Wierzch udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.Źródło/ Inspiracja: amandascookin.com