Wykonanie

Ten jabłecznik jest chyba moim ulubionym
ciastem z czasów dzieciństwa. Mama robiła je dosyć często na różne okazje, a my zjadaliśmy za każdym razem z tą samą radością :) Osobiście uwielbiałam oddzielać górną warstwę (tą z kremem i posypką) i zostawiać ją „na deser”, zjadając wpierw część z
galaretką i
jabłkami. Krem i chrupiące, słodziutkie wiórki były wtedy moim numerem jeden ;)Dziś smaki mi się nieco pozmieniały i chyba dopiero teraz umiem w pełni docenić to wspaniałe ciasto. Prawda jest taka, że
jabłka w
cytrynowej galaretce są tu niezbędnym elementem, który stanowi o charakterze całości i wspaniałej różnorodności tekstury ciasta. Jeśli lubicie przekładańce z
galaretką, możecie śmiało podwoić ilość składników na warstwę z
jabłkami. Ja za
galaretką tak do końca nie przepadam, więc trzymałam się przepisu ;)Zresztą co tu dużo mówić, krem oraz
galaretka i tak nie są istotne. Jedzcie
jabłka :))Polecam :)Składniki na prostokątną blachę ok 25 x 35 cm:7 dużych jaj3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków6 łyżek
wody1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
octu (użyłam
białego octu winnego)1 kg
jabłek (najlepiej antonówek lub bojken)1
galaretka cytrynowacukier do smaku (opcjonalnie)Krem budyniowy:1/2 litra (2 szklanki)
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
cukru waniliowego (zastąpiłam
cukrem z
wanilią)5 – 6 łyżek
cukru (do smaku)230g miękkiego niesolonego
masła (możecie zastąpić
margaryną)Posypka kokosowa:100g
wiórków kokosowych50g niesolonego
masła1 łyżka
cukruWykonanie:
Mąki oraz
proszek do pieczenia przesiej, odłóż.Żeby przygotować
biszkopt, ubij
jajka na sztywną pianę, dodając pod koniec
cukier. Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca, wmieszaj
żółtka oraz
wodę.Przesyp do misy z masą jajeczną przesiane suche składniki, wlej
ocet i wymieszaj wszystko delikatnie za pomocą szpatułki (ewentualnie na najniższych obrotach miksera).Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka (
biszkopt powinien wyrosnąć i lekko się zarumienić).Upieczony pozostaw chwilę w formie, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę i wystudź całkowicie. Zimny przekrój wzdłuż na dwa równe blaty.Podczas, gdy
biszkopt stygnie obierz
jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je w rondelku i podsmażaj przez chwilę, dodając
cukru do smaku. Gdy zmiękną, wyłącz palnik i odstaw rondelek na bok.
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki
wody i dodaj do jeszcze ciepłych
jabłek. Wymieszaj i zostaw do lekkiego stężenia*.Dolny blat przestudzonego
biszkoptu ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na niego wylej tężejące
jabłka w
galaretce. Przykryj drugim blatem
biszkoptu i włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia
galaretki**.Przygotuj krem.
Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną rozmieszaj w 1/2 szklanki
mleka. Pozostałe zagotuj z
cukrem oraz
cukrem waniliowym. Do wrzącego
mleka z
cukrem wlej mieszankę z
mleka i mąk, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zmniejsz moc palnika i gotuj
budyń jeszcze do zgęstnienia, uważając, by się nie przypalił. Gotowy
budyń przelej do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu (zapobiegnie to powstaniu tzw. kożucha). Odstaw na bok, aż wystygnie.Zimny
budyń dodawaj łyżka po łyżce do
masła utartego na jasną, puszystą masę. Ucieraj dokładnie po każdym dodaniu.Tak przygotowaną masę wyłóż na
biszkopt i rozsmaruj.
Masło do posypki roztop na patelni. Dodaj
wiórki kokosowe oraz
cukier i podsmażaj, cały czas mieszając, aż się zarumienią. Uważaj, żeby się nie przypaliły. Wystudź.Gdy wiórki wystygną, posyp nimi równomiernie wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)

* Jeżeli chcesz
mieć pewność, że masa
jabłkowa się zsiądzie, możesz do ciepłej
galaretki dodać łyżeczkę
żelatyny namoczoną wcześniej w 2 łyżkach
wody. Wymieszaj dokładnie i dalej postępuj według przepisu.** Ciasto najlepiej przechowywać owinięte szczelnie folią spożywczą, by nie przesiąkało zapachami z lodówki.