Wykonanie

Halloween prawdopodobnie pochodzi od celtyckiego święta Samhain. Ponad 2 tys. lat temu w Anglii, Irlandii, Szkocji, Walii i północnej Francji tego dnia żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych.Kapłani celtyccy uważali, że podczas Samhain zacierała się granica
między zaświatami a światem doczesnym. Duchom tego dnia łatwiej było się przedostać do świata żyjących. Duchy przodków czczono, złe duchy natomiast odstraszano. W ramach obchodów Samhain palono ogniska, miały one dodać słońcu sił do walki z ciemnością, a wokół nich odbywały się tańce śmierci. Symbolem święta były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże
rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów. Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się podczas Halloween.Po 835 roku pod wpływem chrześcijaństwa zwyczaj zaczął zanikać, gdy uroczystość Wszystkich Świętych została przeniesiona z maja na 1 listopada. Nazwa Halloween prawdopodobnie wywodzi się od słów All Hallows' Eve czyli wigilia Wszystkich Świętych.W Polsce od lat 90-tych Halloween staje się coraz bardziej popularne. Niestety głównie dlatego, że jest świętem komercyjnym i z tej okazji można nam sprzedać masę Halloweenowych gadżetów. Podobnie sprawa wygląda z Walentynkami.Niemniej jednak uważam, że każda okazja jest dobra aby zrobić sobie wolne od diety i zjeść coś pysznego. Dlatego dziś zapraszam Was na tartę z
dynią.TARTA Z
DYNIĄCIASTO:3,5 szklanki
mąki250g
masła50g
margaryny2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli0,5 szklanki zimnej
wodyNADZIENIE:3 , 5 szklanki ugotowanej i dobrze odciśniętej dyni1 szklanka
cukru1 szklanka
brązowego cukru3 łyżki
miodu1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
rumu3 łyżeczki
imbiru0,5 łyżeczki mielonych
goździków0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,5 szklanki gęstej
śmietany1,5 szklanki
mleka4
jajka
Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem w misce i zagniatamy ciasto. Gdy
zrobi się już z niego elastyczna kulka zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na ok.2 godziny.Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Tu bardzo istotne jest odciśnięcie ugotowanej dyni, ponieważ zbyt duża ilość
wody może spowodować, że nadzienie będzie za rzadkie. Wszystkie składniki miksujemy razem do otrzymania konsystencji gęstego budyniu.Wyciągamy ciasto z lodówki. Formę na tartę smarujemy
olejem, wysypujemy
mąką i wyklejamy
ciastem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego
fasolę, aby je obciążyć żeby nie wyrosło. Wkładamy je do nagrzanego do 180 o C piekarnika i pieczemy 15 min. (próbowałam raz pominąć ten punkt i piec całość z nadzieniem, ale wtedy jest duża szansa na otrzymanie zakalca ponieważ nadzienie jest bardzo ciężkie i mokre).Następnie na podpieczone ciasto nakładamy
dyniowe nadzienie i całą tartę wkładamy do piekarnika na ok. 30 min ponownie w 180 o C.

Jeśli lubisz dania z dyni polecam również
dynię pieczoną, zupę krem z dyni,
ciasteczka dyniowe oraz
dynię marynowaną.