Wykonanie
Jak już kiedyś
pisałam,
dynia to wspaniałe warzywo i można przygotować z niej praktycznie wszystko - dodawać do dań wytrawnych jak i słodkich. Dziś postanowiłam przygotować takie słodkie danie - tradycyjne, amerykańskie ciasto z
dynią - pumpkin pie.
Pisałam wielokrotnie, że wypieki słabo mi się udają, jednak staram się, próbuję i piekę łatwiejsze ciasta. Pumpkin pie z pewnością się do nich zalicza, ciasto nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu i myślę, że każdy laik sobie z nim poradzi ;) Warto spróbować, bo efekt jest na prawdę bardzo smaczny, a przede wszystkim bardzo słodki, ale czyż deser nie powinien taki właśnie być? ;) Polecam!Zajrzyjcie także do
Gin i
Malwiny, aby zobaczyć ich wersje placka z
dynią.
Składniki :Ciasto :230g
mąki2 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
soli115g zimnego
masła2-3 łyżki zimnej
wodyNadzienie :2
jajka200g
pure z dyni*1 łyżeczka mielonego
cynamonu0,5 łyżeczki mielonego
imbiru0,5 łyżeczki mielonego
kardamonu0,25 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej0,25 łyżeczki mielonych
goździków2 łyżeczki
białego cukru2 łyżeczki
brązowego cukru0,5 łyżeczki
soli350ml
mleka skondensowanegoPrzygotowanie :Ciasto -
mąkę przesiać, wymieszać z
solą i
cukrem.
Masło posiekać z
mąką, a następnie rozetrzeć w palcach i zacząć zagniatać, dodawać niewielkie ilości
wody, tylko tyle, aby ciasto się związało. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wysypać kamykami do pieczenia lub grochem/fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.Nadzienie - W misce rozbełtać
jajka, dodać mus z dyni. W niewielkiej miseczce wymieszać
cukier z
przyprawami i
solą, dodać do musu i dokładnie wymieszać, wlać
mleko skondensowane i delikatnie wymieszać. Masę wylać na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 35-45 minut lub do czasu aż masa się zetnie.
* Upieczoną
dynię zmiksowaćSmacznego !