Wykonanie
Grilownie to nieodłączny element lata i wakacji. Czy jest zdrowe? Dym z grilla jak też „czarne kreski” (po grilowaniu) na naszym jedzeniu zawierają związki rakotwórcze, np. „akrylamid, który jest sklasyfikowany jako karcynogenna substancja”. Aby uniknąć wielu nieporządanych „dodatków” nalepiej piec warzywa dobrze zawinięte w folię aluminiową albo albo użyć grila elektrycznego no i oczywiście zdecydowanie nie grilować żadnego
mięska, bo wtedy dopiero zaczynają sie problemy.Składniki:Do grilowania możemy użyć najprzeróżniejsze warzywa w tym zestawie jest:
młoda cukinia zielona i żółta
pomidorkiszczypiorek albo
cebulatofupieczarkikiełbaski sojowe(opcjonalnie)świeże liście
ziół: takie jak
bazylia,
oregano,
tymianek
Tofu najlepiej odcisnąć z
wody*(po odciśnięciu jest bardziej twarde i lepiej sie trzyma). Robimy to domowym sposobem (zobacz zdjęcie) przez kilka godzin albo kupujemy
tofu expres(maszynka do wycisaknia
wody z
tofu). Po odciśnięciu warzywa i
tofu marynujemy ok 1 godziny.Marynata:gotowa
mieszanka przypraw do grila dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
ocet winny lub
sok z cytryny,
olej, sproszkowna
papryka,
sól do smaku,
sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy według naszych upodobań smakowch.Jeżeli mamy taką możliwość to możemy opcjonalnie dodać do marynaty np. „liquid smoke” dosłownie parę kropelek.


Foto: M. Bojko