ßßß Cookit - przepis na SZASZŁYKI Z WARZYWAMI

SZASZŁYKI Z WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Lato w pełni, upały, więc i jedzenie musi być lżejsze… Postanowiłam tym razem na grillu zamiast kiełbasek zrobić szaszłyki z warzywami. Dla mięsożerców – mieszane, z boczkiem wędzonym i plasterkami kiełbasy , dla mięsa niejedzących – z samych warzyw. Żadne wymyślności – ot, to, co jest teraz dostępne. Moczyłam te szaszłyki najpierw w marynacie. Pora na przepis:
kawałek wędzonego baczku, sparzonego
kiełbasa podwędzana
pieczarki
papryka kolorowa
młoda cukinia lub ogórek
cebula
okrojone brzegi pomidorów
Marynata:
kilka łyżek oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
pieprz zwykły i ziołowy , ulubione zioła ( dałam bazylię, prowansalskie, tymianek)
Boczek kroimy w plastry i kwadraty ( ja daję sparzony, bo lepiej go kroić) , kiełbasę w plastry. Pomidora okrawamy naokoło, aby powstały kawałki bez pestek. Resztę wykorzystujemy do sałatki lub czegoś innego. Paprykę kroimy w kwadraty, ogórek i cebulę w plastry. Od pieczarek odcinamy nóżki , myjemy i osuszamy, solimy. Nadziewamy szaszłyki na patyczki, różnicując kolorystycznie i układając na przemian mięso i warzywa. Moczymy w marynacie, najlepiej w głębokim talerzu, obracając. Grillujemy polewając marynatą, do stanu „al dente”.
Szaszłyki warzywne robimy tak samo, pomijając boczek i kiełbasę. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/szaszlyki-z-warzywami