Wykonanie
Na bardzo gorące dni polecam leczo – danie lekkie, aromatyczne i pełne świeżych warzyw.Składniki:3 małe
cukinie20 dag
pieczarek3
młode cebule3
papryki3
pomidory30 dag
kiełbasy10 dag
kiełbasy chorizo
koncentrat pomidorowyprzyprawy:
pieprz,
sól,
papryka,
ziele angielskie,
liść laurowyWykonanie
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
Cukinie,
pieczarki,
cebulę,
paprykę i
pomidory kroimy w kosteczek.
Kiełbasę kroimy w plasterki. Do garnka wsypujemy:
kiełbasy,
cukinie,
pieczarki,
cebulę i podlewamy połową szklanki
wody. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką,
zielem angielskim i
liściem laurowym. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu, aż
cukinia będzie miękka. Po tym czasie dodajemy pokrojoną
paprykę i
pomidory. Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy 3 łyżki
koncentratu pomidorowego i finalnie przyprawiamy potrawę.