Wykonanie
Nie
będę ściemniać, że nie lubię fast foodów. Lubię bardzo, ale poza domem staram się ich raczej unikać. Za to te zrobione w domu, z własnoręcznie upieczonym
pieczywem, z hamburgerem z dobrej jakości
mięsa, pysznie doprawionym sosem, ze świeżymi warzywami i dodatkami – niebo w gębie. Przepis na szybkie do zrobienia
bułki hamburgerowe znajdziecie tutaj . Podaję też przepis na super sos hamburgerowy, który znalazłam w jednej z grup kulinarnych, do której zostałam niedawno zaproszona.Co nam będzie potrzebne: (na 4 hamburgery)Kotlety:– 0,5 kg
mięsa mielonego wołowego (ja nie przepadam za
wołowiną, dlatego użyłam
wieprzowiny)– 1 mała
cebula–
sól,
pieprz do smaku
Bułki: (potrzebne są 4, z tego przepisu wychodzi 12)– 3,5-4 szklanki
mąki pszennej (może wyjść nieco więcej)– 1 szklanka ciepłej
wody– 1/3 szklanki
oleju– 1/4 szklanki
cukru– 1
jajko– 2 łyżki suchych
drożdży (ja dałam 2,5)– 1 łyżeczka
soli– 1
jajko do posmarowania i
sezam do posypaniaSos:– pół
cebuli– 3-4
ogórki konserwowe– 3/4 małego słoika
majonezu (ja zastępuję w całości
jogurtem greckim, lub mieszam pół na pół, żeby nie nie był taki tłusty)– 1 łyżka
musztardy– 1 łyżka
czosnku granulowanego– pół łyżeczki
octu winnego– 1 łyżeczka
cukru– szczypta
soli i
pieprzu do smakuDodatki:
sałata lodowa,
pomidor,
ogórki konserwowe,
czerwona cebula,
ser żółtyPrzygotowanie:
Bułki przygotowujemy według przepisu
Mięso wkładamy do miski, dodajemy bardzo drobno posiekaną
cebulę, 3/4 łyżeczki
soli, 1 łyżeczkę
pieprzu, mieszamy wszystko dokładnie, formujemy niezbyt grube kotlety i smażymy na brązowo z obu stron (zobacz przepis na kotlety mielone)
Cebulkę i
ogórki konserwowe bardzo drobno kroimy (można wykorzystać blender), dodajemy
majonez lub
jogurt grecki,
sól,
pieprz,
ocet,
musztardę,
cukier, mieszamy dokładnie, odkładamy na trochę do lodówki
Bułki na hamburgery podgrzewamy w piekarniku lub na patelni grillowej, po wyjęciu każdą połówkę smarujemy sosem, na jedną część nakładamy garść drobno pokrojonej
sałaty lodowej, kotleta, plaster
sera, plaster
pomidora, kilka plasterków
ogórka konserwowego i plasterek
czerwonej cebuli, przykrywamy drugą połówką
bułkiSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments→←