Wykonanie
Na specjalne życzenie mojego
męża- pizza na grubym cieście. Ta pizza, to takie dość luźne nawiązanie do kuchni włoskiej- w związku z konkursem „Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim”. Mało włoskie, grube,
drożdżowe ciasto, do tego hiszpańska
kiełbasa i
pomidory prosto z działki mojej teściowej :) No, ale w konkursie chodzi o inspirowanie się kuchniami świata :) A tak zupełnie przy okazji to- Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy
mieć pomysł!Jak już wspomniałam pizzę na grubym cieście zażyczył sobie mój
koperkowy mąż. Do ciasta przemyciłam trochę
otrębów, żeby było zdrowiej. Z dodatkami, jak zwykle zresztą, miałam wolną rękę.
Sos pomidorowy z dodatkiem
musztardy indiańskiej- to taka dość delikatna
musztarda wymieszana z
koncentratem pomidorowym. Wśród dodatków nie mogło zabraknąć
oliwek- Mała „I”, tak je uwielbia, że z
oliwkami jest gotowa zjeść prawie wszystko :) Zresztą co tu dużo mówić, Pizza z
kiełbasą chorizo wyszła pyszna :)
Składniki:Ciasto:50g
drożdżySzklanka ciepłej
wodyŁyżka
cukru½ kg
mąki pszennej2 łyżki
otrębów pszennych½ łyżeczki
soliJajko¼ szklanki
olejuSos:½ kg
pomidorów½ łyżki
oleju½
cebuliZąbek
czosnku5cm kawałek
pora½ łyżeczki suszonej
bazylii½ łyżeczki
suszonego oreganoSólPieprz2 łyżki
musztardy indiańskiej ROLESKIDodatki:100g
żółtego sera w plasterkach30g zielonych
oliwek30g czarnych
oliwekPomidor125g
mozzarelli w kulkachŁyżeczka suszonej
bazylii½ łyżeczki
suszonego oreganoWykonanie:Zaczynamy od zrobienia ciasta.
Drożdże rozcieramy z
cukrem, zalewamy ciepłą
wodą i odstawiamy na kwadrans.
Potem dosypujemy
mąkę,
otręby,
sól, wbijamy
jajko i wlewamy
olej. Ciasto wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite. Jeżeli po 10 minutach wyrabiania nie przestaje się lepić, możemy dosypać nieco
mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.W tym czasie robimy sos.
Cebulę i
czosnek po obraniu drobniutko siekamy.
Pora kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na
oleju, dodając sporą szczyptę
soli. Jak
cebula się zeszkli, do dodajemy obrane, pokrojone w kostkę
pomidory (żeby było je łatwo obrać, dobrze jest je wcześniej sparzyć wrzątkiem). Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy
musztardę indiańską,
zioła i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę i smarujemy sosem. Przykrywamy
żółtym serem pokrojonym na plastry i układamy resztę składników pokrojonych wcześniej na plasterki, tj. obranego
pomidora,
kiełbasę chorizo,
oliwki i
mozzarellę. Wszystko posypujemy suszonymi
ziołami. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.