ßßß
Składniki zapiekanki:– 400g makaronu tortellini (szpinak z ricottą)– 450g mielonego mięsa z indyka– 2 spore pomidory lub pomidory w puszce– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego– garść żółtego sera– cebula– oliwki– czosnek– sól, pieprz– kilka listków bazyliiCebulę i czosnek podsmażamy na patelni do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso. Kiedy już się podsmaży wrzucamy na patelnie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki. Po wymieszaniu solimy, pieprzymy i dodajemy kilka listków bazylii. Dusimy 20 minut pod przykrywką.Kiedy sos jest gotowy, mieszamy go z wcześniej ugotowanym makaronem i startym serem. Następnie polewamy sosem beszamelowym (przepis niżej) i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturę 180 stopni.Smacznego!
Sos beszamelowy:– 2 łyżeczki masła– 2 łyżeczki mąki– 3/4 szklanki mleka– szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowejW rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy mleko. Gotujemy na małym ogniu, do momentu zgęstnienia.