ßßß
Składniki:5 płatów lasagne16 szparagówpuszka pomidorów2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki mąki2 łyżki masła1,5 szklanki mlekagałka muszkatołowasól, pieprzser żółtyWykonanie:Szparagi myjemy odłamujemy zdrewniałe końcówki i podgotowujemy przez chwilę na parze. Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Osączamy i układamy na równej powierzchni. Pomidory w puszce rozdrabniamy, dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku i redukujemy, tak aby powstał sos. Przygotowujemy beszamel. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i cały czas dokładnie mieszamy. Kiedy już powstanie idealna zasmażka dodajemy stopniowo letnie mleko cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno płat makaronu. Wykładamy na niego część sosu beszamelowego i 4 szparagi. Na to kładziemy kolejny płat makaronu, sos pomidorowy, 4 szparagi, znowu makaron, beszamel,szparagi makaron, sos pomidorowy. Tak robimy do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarowujemy sos beszamelowy, który możemy posypać startym serem. Całość zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
/wydrukuj przepis/