Wykonanie
Mój syn stwierdził, że go to danie wciąga, chociaż miał pewne
opory.
Szparagi oczywiście zostały na talerzu, ale reszta zjedzona.
Składniki:5 płatów lasagne16
szparagówpuszka
pomidorów2 - 3 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
mąki2 łyżki
masła1,5 szklanki
mlekagałka muszkatołowasól,
pieprzser żółtyWykonanie:
Szparagi myjemy odłamujemy zdrewniałe końcówki i podgotowujemy przez chwilę na parze. Płaty
makaronu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny
oliwy. Osączamy i układamy na równej powierzchni.
Pomidory w puszce rozdrabniamy, dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku i redukujemy, tak aby powstał sos. Przygotowujemy beszamel.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy
mąkę i cały czas dokładnie mieszamy. Kiedy już powstanie idealna zasmażka dodajemy stopniowo letnie
mleko cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy gałką,
solą i
pieprzem. Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno płat
makaronu. Wykładamy na niego część
sosu beszamelowego i 4
szparagi. Na to kładziemy kolejny płat
makaronu,
sos pomidorowy, 4
szparagi, znowu
makaron, beszamel,
szparagi makaron,
sos pomidorowy. Tak robimy do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarowujemy
sos beszamelowy, który możemy posypać
startym serem. Całość zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
/wydrukuj przepis/