Wykonanie
«
Fasolka szparagowaUrodzinowy sernik na zimno »Miałam ochotę na
ryż z warzywami… lecz na sklepowej półce znalazłam także boczniaki. Nie mogłam się im oprzeć, tym bardziej, że nie
jadłam ich
wieki. Kocham na nowo odkrywać stare smaki 😉Wyszło chińsko-polskie połączenie, które było lekkie i smaczne. Zrobię je na pewno jeszcze nie raz.

Składniki:– 250g boczniaków– jedna duża
marchew–
kalarepa–
żółta papryka– świeża
kolendra– mała
cebula– 3 łyżki
sosu sojowego– 2 – 3 łyżeczki
curry– łyżeczka sosu słodkiego
chili– 2
torebki ryżu parboiled–
sól,
pieprzMyjemy boczniaki i osuszamy je na ręczniku papierowym. Następnie kroimy je w paski (tak jak wszystko) i zalewamy łyżką
sosu sojowego. Po wymieszaniu wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy dotąd, aż
woda z nich odparuje. Usmażone przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażamy
kalarepę i
marchewkę. Po 10 minutach dodajemy
paprykę i
cebulę. Dusimy, aby warzywa zmiękły i dodajemy do nich już podsmażone wcześniej
grzyby.

Na końcu dodajemy posiekaną
kolendrę,
sos sojowy,
chili,
curry,
sól i
pieprz do smaku oraz dodajemy na patelnie wcześniej ugotowany
ryż. Podsmażamy kilka minut.Smacznego!

PS. Przekonałam się, że
kalarepa jest pyszna nie tylko na surowo lecz także w „uduszonej” postaci