ßßß
Składniki:– 250g boczniaków– jedna duża marchew– kalarepa– żółta papryka– świeża kolendra– mała cebula– 3 łyżki sosu sojowego– 2 – 3 łyżeczki curry– łyżeczka sosu słodkiego chili– 2 torebki ryżu parboiled– sól, pieprzMyjemy boczniaki i osuszamy je na ręczniku papierowym. Następnie kroimy je w paski (tak jak wszystko) i zalewamy łyżką sosu sojowego. Po wymieszaniu wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy dotąd, aż woda z nich odparuje. Usmażone przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażamy kalarepę i marchewkę. Po 10 minutach dodajemy paprykę i cebulę. Dusimy, aby warzywa zmiękły i dodajemy do nich już podsmażone wcześniej grzyby.
Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę, sos sojowy, chili, curry, sól i pieprz do smaku oraz dodajemy na patelnie wcześniej ugotowany ryż. Podsmażamy kilka minut.Smacznego!
PS. Przekonałam się, że kalarepa jest pyszna nie tylko na surowo lecz także w „uduszonej” postaci