ßßß Cookit - przepis na Ryż z boczniakami i warzywami

Ryż z boczniakami i warzywami

nazwa

Wykonanie

« Fasolka szparagowa
Urodzinowy sernik na zimno »
Miałam ochotę na ryż z warzywami… lecz na sklepowej półce znalazłam także boczniaki. Nie mogłam się im oprzeć, tym bardziej, że nie jadłam ich wieki. Kocham na nowo odkrywać stare smaki 😉
Wyszło chińsko-polskie połączenie, które było lekkie i smaczne. Zrobię je na pewno jeszcze nie raz.
Składniki:
– 250g boczniaków
– jedna duża marchew
kalarepa
żółta papryka
– świeża kolendra
– mała cebula
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 – 3 łyżeczki curry
– łyżeczka sosu słodkiego chili
– 2 torebki ryżu parboiled
sól, pieprz
Myjemy boczniaki i osuszamy je na ręczniku papierowym. Następnie kroimy je w paski (tak jak wszystko) i zalewamy łyżką sosu sojowego. Po wymieszaniu wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy dotąd, aż woda z nich odparuje. Usmażone przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażamy kalarepę i marchewkę. Po 10 minutach dodajemy paprykę i cebulę. Dusimy, aby warzywa zmiękły i dodajemy do nich już podsmażone wcześniej grzyby.
Na końcu dodajemy posiekaną kolendrę, sos sojowy, chili, curry, sól i pieprz do smaku oraz dodajemy na patelnie wcześniej ugotowany ryż. Podsmażamy kilka minut.
Smacznego!
PS. Przekonałam się, że kalarepa jest pyszna nie tylko na surowo lecz także w „uduszonej” postaci
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/06/ryz-z-boczniakami-i-warzywami