ßßß Cookit - przepis na Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami.

Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami.

nazwa

Wykonanie

Witamy serdecznie po dość długiej przerwie.
Dziś chcielibyśmy zaprezentować Państwu prosty, tani i szybki przepis na pyszny obiad dla dwojga.
Do stworzenia tej potrawy potrzebne nam będą :
Dorsz :
2 filety z dorsza
jajko
łyżka sosu sojowego
pieprz cytrynowy
sól
rozgniecione ziarna kolendry
mąka
troszkę świeżego koperku
Risotto warzywne :
2 torebki ryżu
1 mała marchewka
pół czerwonej i żółtej papryki
1 mała cebula
szklanka bulionu warzywnego
suszona papryczki chilli
pieprz cytrynowy
ząbek czosnku
boczniaki
Gdy już skompletujemy wszystkie składniki, możemy przejść do
przygotowania dania:
Gotujemy ryż w osolonej wodzie aż będzie al dente, a w międzyczasie kroimy marchewkę i żółtą paprykę w cieniutkie paseczki.
Paprykę czerwoną natomiast kroimy w drobną kostkę, podobnie z resztą jak cebulę.
Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni oliwy z oliwek (my użyliśmy oliwy aromatyzowanej peperoncino) i zeszklenie na niej cebuli.
Następnie dodajemy marchew i papryki.
Podsmażamy dodając rozgnieciony ząbek czosnku i 3-4 plastry suszonej papryczki chili
(ilość zależy od waszych indywidualnych upodobań) i stopniowo podlewamy bulionem.
Doprawiamy cytrynowym pieprzem, który nadaje daniu wspaniały aromat.
Jak zauważyliście, nie dodawaliśmy soli gdyż była ona obecna w bulionie, a także będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza.
Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli.
Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru.
W międzyczasie kroimy boczniaki na kawałki i podsmażamy na maśle z niewielka ilością soli aż do uzyskania odpowiedniego koloru.
Wykładamy na talerz i gotowe!
Smacznego! :)
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2015/01/zocisty-dorsz-z-warzywnym-risotto-i.html