ßßß
Do stworzenia tej potrawy potrzebne nam będą :Dorsz :2 filety z dorszajajkołyżka sosu sojowegopieprz cytrynowysólrozgniecione ziarna kolendrymąkatroszkę świeżego koperkuRisotto warzywne :2 torebki ryżu1 mała marchewkapół czerwonej i żółtej papryki1 mała cebulaszklanka bulionu warzywnegosuszona papryczki chillipieprz cytrynowyząbek czosnkuboczniakiGdy już skompletujemy wszystkie składniki, możemy przejść doprzygotowania dania:Gotujemy ryż w osolonej wodzie aż będzie al dente, a w międzyczasie kroimy marchewkę i żółtą paprykę w cieniutkie paseczki.Paprykę czerwoną natomiast kroimy w drobną kostkę, podobnie z resztą jak cebulę.Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni oliwy z oliwek (my użyliśmy oliwy aromatyzowanej peperoncino) i zeszklenie na niej cebuli.Następnie dodajemy marchew i papryki.Podsmażamy dodając rozgnieciony ząbek czosnku i 3-4 plastry suszonej papryczki chili(ilość zależy od waszych indywidualnych upodobań) i stopniowo podlewamy bulionem.Doprawiamy cytrynowym pieprzem, który nadaje daniu wspaniały aromat.Jak zauważyliście, nie dodawaliśmy soli gdyż była ona obecna w bulionie, a także będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy.Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza.Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli.Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru.W międzyczasie kroimy boczniaki na kawałki i podsmażamy na maśle z niewielka ilością soli aż do uzyskania odpowiedniego koloru.Wykładamy na talerz i gotowe!
Smacznego! :)