Wykonanie
Witamy serdecznie po dość długiej przerwie.Dziś chcielibyśmy zaprezentować Państwu prosty, tani i szybki przepis na pyszny obiad dla dwojga.

Do stworzenia tej potrawy potrzebne nam będą :
Dorsz :2
filety z dorszajajkołyżka
sosu sojowegopieprz cytrynowysólrozgniecione ziarna
kolendrymąkatroszkę świeżego
koperkuRisotto warzywne :2
torebki ryżu1 mała
marchewkapół czerwonej i
żółtej papryki1 mała
cebulaszklanka
bulionu warzywnegosuszona
papryczki chillipieprz cytrynowyząbek
czosnkuboczniakiGdy już skompletujemy wszystkie składniki, możemy przejść doprzygotowania dania:Gotujemy
ryż w osolonej wodzie aż będzie al dente, a w międzyczasie kroimy
marchewkę i
żółtą paprykę w cieniutkie paseczki.
Paprykę czerwoną natomiast kroimy w drobną kostkę, podobnie z resztą jak
cebulę.Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni
oliwy z oliwek (my użyliśmy
oliwy aromatyzowanej peperoncino) i zeszklenie na niej
cebuli.Następnie dodajemy
marchew i
papryki.Podsmażamy dodając rozgnieciony ząbek
czosnku i 3-4 plastry suszonej
papryczki chili(ilość zależy od waszych indywidualnych upodobań) i stopniowo podlewamy
bulionem.Doprawiamy
cytrynowym pieprzem, który nadaje daniu wspaniały aromat.Jak zauważyliście, nie dodawaliśmy
soli gdyż była ona obecna w
bulionie, a także będzie obecna w
ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym
bulionem i mieszamy.Kolejnym krokiem jest przygotowanie
Dorsza.Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w
jajku wymieszanym z łyżką
sosu sojowego, szczyptą
pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami
kolendry, drobno posiekanym
koperkiem i niewielką ilością
soli.Po chwili opruszamy je delikatnie
mąką i smażymy na rozgrzanej
oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru.W międzyczasie kroimy boczniaki na kawałki i podsmażamy na
maśle z niewielka ilością
soli aż do uzyskania odpowiedniego koloru.Wykładamy na talerz i gotowe!

Smacznego! :)