Wykonanie
Surimi to
rybne paluszki o smaku krabowym, które z mięsem
ryby mają tyle samo wspólnego co
parówki z mięsem
świnki. Ot tani wytwór proteinowy, może niezbyt zdrowy, ale za to bardzo smaczny. Podany z duszoną chińszczyzną i zasmażanym
ryżem doprawionym orientalnymi przyprawami, pozwoli poczuć na chwilę klimat dalekiego wschodu.
CiekawostkaPodstawowe składniki1 opakowanie mrożonych surimi,1 opakowanie mieszanki chińskiej,2
torebki (200g)
ryżu parboiled,1
cebula,
olej rzepakowy.
Przyprawy:warzywko,
sos sojowy (ciemny),
sól morska,
cukier trzcinowy,
pieprz (najbardziej aromatyczny jest ten prosto z młynka),
papryka mielona słodka,
papryka mielona ostra,
curry.Jeśli
ryż parboiled mamy w woreczkach to je rozcinamy i zawartość przesypujemy do garnka, zalewamy dwukrotnie większą ilością
wody niż samego
ryżu, dodajemy 0,5 łyżeczki warzywka i gotujemy do miękkości.
Ryż powinien wpić całą
wodę. Nic nie wylewamy, ewentualny nadmiar możemy później dodać do chińszczyzny. Dlaczego jest to ważne pisałem tutaj . W międzyczasie mieszankę chińską wsypujemy do garnka, polewamy obficie olejem, posypujemy 1–1,5 łyżeczki warzywka i 1 łyżeczką
cukru trzcinowego, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż warzywa będą lekko chrupciate. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy będą gotowe doprawiamy do smaku sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem.Gdy
ryż i warzywa nam się gotują rozbrajamy paluszki krabowe . Każde surimi jest zazwyczaj zawinięte w foliowy rulonik, który trzeba usunąć. Możemy się wspomóc
ostrym narzędziem. Surimi zostawiamy w temperaturze pokojowej do niecałkowitego rozmrożenia.Szatkujemy
cebulę, wsypujemy na rozgrzany na patelni tłuszcz i posypujemy delikatnie
solą morską i
cukrem trzcinowym po czym smażymy na złoty kolor. Gdy
ryż już “doszedł” dosypujemy go do smażonej
cebulki i doprawiamy do smaku pieprzem, paprykami i konkretną ilością
curry. Możemy też pokropić go sosem sojowym, jeśli dotychczas
ryż nie wyszedł zbyt słony. Zasmażamy ok. 5 min. dość intensywnie mieszając (
ryż lubi przywierać).Zawartość patelni przesypujemy do miseczki lub po prostu spychamy w część patelni nie ogrzewaną bezpośrednio przez płomień palnika i robimy w ten sposób miejsce na surimi, które obsmażamy pod przykryciem równomiernie z obydwu stron. Surimi warto podważać od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, bo też lubi przywierać. Powinniśmy uzyskać lekko zbrązowiałą, chrupiącą skorupkę.
Na podgrzane talerze wykładamy
ryż w formie pierścienia, do którego wnętrza dajemy usmażoną chińszczyznę, a na wierzch układamy surimi.Smacznego! Jeśli podoba Ci się przepis to daj proszę łapkę w górę
Surimi z duszoną chińszczyzną i zasmażanym
ryżem doprawionym orientalnymi przyprawami, czyli wschodni obiad na zachodzie.Składniki:1 opakowanie mrożonych surimi1 opakowanie mieszanki chińskiej20dag
ryżu parboiled1
cebulaolej rzepakowywarzywkociemny
sos sojowysól morska
cukier trzcinowyświeżo mielony
pieprzpapryka słodka mielona
papryka ostra mielona
curry