Wykonanie
Gulasz z
ryżem to bardzo prosta i sycąca potrawa idealna na obiad.Parę słów z wikipedii:Gulasz - węgierskie danie narodowe, które składa się z
mięsa,
cebuli i
papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki
mięsa z posiekaną
cebulą na kawałku
słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika –
papryki.
Składniki:
Wołowina pokrojona w kostkę
cebula pokrojona w kostkę
czosnek przeciśnięty przez praskę
sólpieprzryżliść laurowypapryka pokrojona w kostkę lub w paski tak jak u mnieodrobina
olejuostra papryka w proszku
curryWykonanie:
Mięsko pokrojone w kosteczkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, wręcz trochę przypalić aby potrawa nabrała charakteru. Następnie dodać
paprykę,
liść laurowy i
cebulę całość dusić. Gdy
papryka jest ze słoika dodać razem z całą zalewą. Gdy wszystko będzie miękkie dodać
sól,
pieprz,
paprykę w proszku,
curry oraz
czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę dusić. Podawać z ugotowanym osolonym
ryżem.