Wykonanie
Właśnie miała się u mnie zjawić koleżanka nie jedząca
mięsa. Z przerażeniem pomyślałam, co ja zrobię do jedzenia. Czy Wy też reagujecie albo reagowaliście tak na wegetarian albo wegan, którzy
mieli się zjawić u Was z wizytą? Ja przez czas jakiś tak, ale nie potrzebnie. Koleżance - pół Hindusce, pół Polce (i sobie również) przygotowałam na obiad
marchewki. Na pikantnie - a jak. Jeżeli macie ochotę na coś na szybko to zapraszam!
Do przygotowania 2-3 porcji pikantnych
marchewek potrzebujemy:- 1kg obranych
marchewek (pokrojone na mniejsze kawałki szybciej sie upieką)- 1-2 łyżki
oleju- 1 łyżkę
curry- 1 łyżkę
ostrej papryki- 1łyżkę
przyprawy gyros-
sól,
pieprz do smaku- 1 łyżeczka
cukruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie obieramy
marchewk, płuczemy, osuszamy i przenosimy na blachę do pieczenia (ewentualnie można pokroić, jeżeli
marchewki są duże). Polewamy
olejem, posypujemy
przyprawami i
cukrem i mieszamy (tak aby warzywa były obtoczone w przyprawach). Pieczemy 20-25 minut aż wszystko będzie miękkie.Życzę Wam pikantny doznań!
Bon apetit!