Wykonanie

Uwielbiam tarty i ciasta kruche, zwłaszcza w połączeniu z kremem budyniowym i
owocami. Na taką tartę możemy położyć dowolne
owoce sezonowe. Swoją robiłam na początku tego lata, więc zdecydowałam się na
truskawki,
maliny i
porzeczki. Poza sezonem deser świetnie będzie smakował też z
bananami,
kiwi,
brzoskwiniami czy
winogronami. Smacznego:)Źródło: http://kotlet.tv/tarta-z-malinami/na spód:250 g
mąki125 g
masła2
żółtko2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru z
wanilią na krem: 1 szklanka
cukru5
żółtek1/4 szklanki
mąki2 szklanki
mleka1
laska waniliisezonowe
owoce (latem
maliny,
truskawki,
porzeczki,
jagody itp. a zimą na przykład
brzoskwinie z puszki,
ananasy,
banany,
kiwi,
winogrona)
Mąkę posiekać z
cukrem i
masłem, dodać
żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej
wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to
między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przełożyć do formy do tarty (moja ma 29 cm), włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem, obciążyć
fasolkami i piec 15 minut w 200 stopniach, ściągnąć papier z
fasolkami i piec jeszcze 5-10 minut. Wystudzić ciasto. Przygotować krem: ubić
cukier z
żółtkami na kogel
mogel, następnie dodać
mąkę. Podgrzać
mleko z
wanilią, gorące wlać cienkim strumieniem do ubitego z
żółtek,
cukru i
mąki koglu, mieszać mikserem,a
potem jeszcze raz wlać wszystko do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje (mieszać trzepaczką). Jeśli krem nie będzie gęstniał, można dodać troszkę więcej przesianej
mąki i energicznie wymieszać.Taki wystudzony krem nałożyć na tartę, na nim
owoce.