ßßß Cookit - przepis na Lekcje w kuchni: tarta z kremem patissiere i sezonowymi owocami

Lekcje w kuchni: tarta z kremem patissiere i sezonowymi owocami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tarty i ciasta kruche, zwłaszcza w połączeniu z kremem budyniowym i owocami. Na taką tartę możemy położyć dowolne owoce sezonowe. Swoją robiłam na początku tego lata, więc zdecydowałam się na truskawki, maliny i porzeczki. Poza sezonem deser świetnie będzie smakował też z bananami, kiwi, brzoskwiniami czy winogronami. Smacznego:)
Źródło: http://kotlet.tv/tarta-z-malinami/
na spód:
250 g mąki
125 g masła
2 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią na krem: 1 szklanka cukru
5 żółtek
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 laska wanilii
sezonowe owoce (latem maliny, truskawki, porzeczki, jagody itp. a zimą na przykład brzoskwinie z puszki, ananasy, banany, kiwi, winogrona)
Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przełożyć do formy do tarty (moja ma 29 cm), włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem, obciążyć fasolkami i piec 15 minut w 200 stopniach, ściągnąć papier z fasolkami i piec jeszcze 5-10 minut. Wystudzić ciasto. Przygotować krem: ubić cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodać mąkę. Podgrzać mleko z wanilią, gorące wlać cienkim strumieniem do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, mieszać mikserem,a potem jeszcze raz wlać wszystko do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje (mieszać trzepaczką). Jeśli krem nie będzie gęstniał, można dodać troszkę więcej przesianej mąki i energicznie wymieszać.Taki wystudzony krem nałożyć na tartę, na nim owoce.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/09/tarta-z-kremem-patissiere-i-sezonowymi.html