Wykonanie
Bardzo lekki deser na bazie chrupiącej
bezy, kremu i świeżych
owoców sezonowych.
Bezy, które sporządzamy mogą być dowolnej wielkości: małe, wtedy uzupełniamy je krojonymi
truskawkami, lub większe, gdzie zmieszczą się całe
owoce. Można je również napełnić każdymi sezonowymi
owocami jagodowymi.
Waniliowy krem można zastąpić
bitą śmietaną,
bezy napełniamy wedle uznania - proporcje krem/owoce dostosowujemy do własnych upodobań :) Doskonałym uzupełnieniem tego deseru będzie gałka
lodów waniliowych.Polecamy też więcej przepisów na: DeseryNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
bezy,
truskawki,
Bezowy vol-au-vent z
truskawkami i kremem100 g
białka200 g
cukru kryształuSkładniki na krem:500 ml
mleka5
żółtek100 g
cukru kryształu75 g
mąki1
laska waniliiDodatkowo:
truskawki, ewentualne
owoce sezonowe
cukier puderPrzygotowanie:Przygotowujemy
bezy: ubijamy
białka, dodając
cukier w
trzech etapach. Ubijamy do momentu, kiedy piana będzie bardzo sztywna, a
cukier rozpuści się. Szprycę z okrągłą końcówką napełniamy masą
bezową. Na papier do pieczenia wyciskamy masę w formie koła o dowolnie wybranym rozmiarze. Z kolejnej partii masy bezowej formujemy boki, pozostawiając środek pusty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 90 stopi i suszymy około 3-4 godziny. Po wysuszeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.Przygotowjemy krem:
żółtka ucieramy z
cukrem i
mąką na gładką masę.
Mleko zagotowujemy z
wanilią i wlewamy do niego utartą masę
żółtkową. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Bezy napełniamy zimnym kremem i uzupełniamy świeżymi
owocami.
,Składnik główny:
beza,Składnik główny:
truskawki,Składnik główny:
truskawka,Składnik główny:
wanilia,Rodzaj dania:Deser,