ßßß

Przedstawiam Wam efektowny przepisProduktyCiasto:3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru250 g masła5 żółtek2 łyżki gęstej śmietany..farsz jabłkowy:8 kwaśnych jabłek1 szklanka cukru/ja dodaje pół/1 łyżeczka cynamonuskórka z pomarańczasok z całej pomarańczy2 łyzki maki ziemniaczanej..Wykonanie:Mąkę ,cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko..do miski.Masło pokrojone na małe kawałki dodajemy do mąki.dodajemy żółtka oraz śmietanę..wyrabiamy ciasto rękoma aż bedzie tworzyć jednolitą masę.zawijamy w folię i wkładamy na 1 h do lodówki..Pokrojone jabłka wkładamy do garnka zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut delikatnie mieszając.dodajemy cukier ,cynamon skórkę z pomarańcza ,sok pomarańczowy mieszamy z mąką.chwilkę razem gotujemy..Jabłka nie powinny być rozgotowane..Formę 30×25 cm wykładamy papierem do pieczenia..ciasto podzielone na dwie częsci rozwałkowujemy ,wykładamy formę na to nakładamy masę z jabłek a na wierzch ponownie ciasto..ciasto nakłuwamy widelcem .Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 180 stopni..po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem..Podajemy zarówno ciepłe jak i zimne ..Można dodatkowo podać /jeżeli ktoś lubi/ bitą śmietanę..Powiązany przepis:ser biały z koperkiem, rzodkiewką i czosnkiemzupa pomidorowa wegetariańskaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy