Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIszarlotka z
pomarańczą

Przedstawiam Wam efektowny przepisProduktyCiasto:3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru250 g
masła5
żółtek2 łyżki gęstej
śmietany..farsz
jabłkowy:8 kwaśnych
jabłek1 szklanka cukru/ja dodaje pół/1 łyżeczka
cynamonuskórka z
pomarańczasok z całej
pomarańczy2 łyzki
maki ziemniaczanej..Wykonanie:
Mąkę ,
cukier puder oraz
proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko..do miski.
Masło pokrojone na małe kawałki dodajemy do
mąki.dodajemy
żółtka oraz
śmietanę..wyrabiamy ciasto rękoma aż bedzie tworzyć jednolitą masę.zawijamy w folię i wkładamy na 1 h do lodówki..Pokrojone
jabłka wkładamy do garnka zalewamy 1/4 szklanki
wody i gotujemy około 10 minut delikatnie mieszając.dodajemy
cukier ,
cynamon skórkę z
pomarańcza ,
sok pomarańczowy mieszamy z
mąką.chwilkę razem gotujemy..
Jabłka nie powinny być rozgotowane..Formę 30×25 cm wykładamy papierem do pieczenia..ciasto podzielone na dwie częsci rozwałkowujemy ,wykładamy formę na to nakładamy masę z
jabłek a na wierzch ponownie ciasto..ciasto nakłuwamy widelcem .Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 180 stopni..po wyciągnięciu posypujemy
cukrem pudrem..Podajemy zarówno ciepłe jak i zimne ..Można dodatkowo podać /jeżeli ktoś lubi/
bitą śmietanę..Powiązany przepis:
ser biały z
koperkiem,
rzodkiewką i
czosnkiemzupa pomidorowa wegetariańskaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
