ßßß Cookit - przepis na szarlotka z pomarańczą

szarlotka z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
szarlotka z pomarańczą
Przedstawiam Wam efektowny przepis
Produkty
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła
5 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany..
farsz jabłkowy:
8 kwaśnych jabłek
1 szklanka cukru/ja dodaje pół/
1 łyżeczka cynamonu
skórka z pomarańcza
sok z całej pomarańczy
2 łyzki maki ziemniaczanej..
Wykonanie:
Mąkę ,cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko..do miski.Masło pokrojone na małe kawałki dodajemy do mąki.dodajemy żółtka oraz śmietanę..wyrabiamy ciasto rękoma aż bedzie tworzyć jednolitą masę.zawijamy w folię i wkładamy na 1 h do lodówki..
Pokrojone jabłka wkładamy do garnka zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut delikatnie mieszając.dodajemy cukier ,cynamon skórkę z pomarańcza ,sok pomarańczowy mieszamy z mąką.chwilkę razem gotujemy..Jabłka nie powinny być rozgotowane..
Formę 30×25 cm wykładamy papierem do pieczenia..ciasto podzielone na dwie częsci rozwałkowujemy ,wykładamy formę na to nakładamy masę z jabłek a na wierzch ponownie ciasto..ciasto nakłuwamy widelcem .Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 180 stopni..po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem..
Podajemy zarówno ciepłe jak i zimne ..Można dodatkowo podać /jeżeli ktoś lubi/ bitą śmietanę..
Powiązany przepis:
ser biały z koperkiem, rzodkiewką i czosnkiem
zupa pomidorowa wegetariańska
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/szarlotka-z-pomarancza