ßßß Cookit - przepis na Pizza

Pizza

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
Pizza
Pizza
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną pizze
PRODUKTY: DLA 3 OSÓB
Składniki:
3 SZKLANKI MAKI
1 SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ LETNIEJ WODY
4 ŁYZKI OLEJU
8 GR DROŻDŻY
1 ŁYŻECZKA SOLI
1/2 ŁYŻECZKI CUKRU
2 CEBULE
PÓŁ CZERWONEJ PAPRYKI
20 DAG PIECZAREK
PIEPRZ,PAPRYKA OSTRA
10 DAG SERA ŻÓŁTEGO
10 DAG KIEŁBASY
OLEJ DO SMAŻENIA + ODROBINA MASŁA
WYKONANIE:
CEBULĘ KROIMY W PIÓRKA.PAPRYKĘ ORAZ PIECZARKI W PLASTRY..PODSMAŻAMY CEBULĘ NA OLEJU NA ZŁOTY KOLOR.DODAJEMY PIECZARKI ORAZ PAPRYKĘ .SMAŻYMY JESZCZE CHWILKĘ DODAJEMY SÓL,PIEPRZ ORAZ PAPRYKĘ OSTRĄ DO SMAKU..
MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI ,DROŻDŻE ROZRABIAMY Z CUKREM DODAJEMY DO MĄKI.OLEJ,SÓL WODĘ I WYRABIAMY CIASTO AŻ STWORZY JEDNOLITĄ PULCHNĄ MASĘ.ODSTAWIAMY NA 10 MINUT..
ROZKŁADAMY NA BLACHE PŁYTKĄ TAKA TYPOWĄ Z PIEKARNIKA.NAKŁADAMY NA WIERZCH WCZEŚNIEJ USMAŻONE PRODUKTY.POSYPUJEMY POCIĘTYM LUB Z TARTYM SEREM.
PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 STOPNI 25 MINUT..
PODAJEMY Z KETCHUPEM LUB SOSEM CZOSNKOWYM..
CIEKAWOSTKI:
Pizza pochodzi ze starożytnego Egiptu.tam powstawały pierwowzory tego dania.Był to rodzaj okragłego placka który służył do wyzywienie ludności.Pieczono je w specjalnych mocna nagrzanych piecach..
Historycy uważają ze także w starozytnej Grecji było podawane coś w rodzaju pizzy .Podawany był posmarowany oliwą ,czosnkiem oraz posypany ziołami.
W Europie zaczeto podawać włoskim biedakom od XVI wieku .Dopiero od XVII wieku po odkryciach Kolumba zaczęła doceniać pizzę klasa wyższa.Przede wszystkim za sprawą pomidorów ,które zaczęto sprowadzać z Ameryki i dodawać do pizzy.
Przełomową data jest 1899 r za sprawa królowej Małgorzaty z dynastii Sabaudzkiej ,która postanowiła odwiedzić Rafała Esposito.najbardziej znana osoba w Neapolu w przyrządzaniu pizzy.Przygotował pizze w barwach włoskiej flagi i na jej cześć nazwał „Margherita”
Powiązany przepis:
PIECZARKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Sznycel wiedeński z jajkiem sadzonym
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/pizza