ßßß
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną pizzePRODUKTY: DLA 3 OSÓBSkładniki:3 SZKLANKI MAKI1 SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ LETNIEJ WODY4 ŁYZKI OLEJU8 GR DROŻDŻY1 ŁYŻECZKA SOLI1/2 ŁYŻECZKI CUKRU2 CEBULEPÓŁ CZERWONEJ PAPRYKI20 DAG PIECZAREKPIEPRZ,PAPRYKA OSTRA10 DAG SERA ŻÓŁTEGO10 DAG KIEŁBASYOLEJ DO SMAŻENIA + ODROBINA MASŁAWYKONANIE:CEBULĘ KROIMY W PIÓRKA.PAPRYKĘ ORAZ PIECZARKI W PLASTRY..PODSMAŻAMY CEBULĘ NA OLEJU NA ZŁOTY KOLOR.DODAJEMY PIECZARKI ORAZ PAPRYKĘ .SMAŻYMY JESZCZE CHWILKĘ DODAJEMY SÓL,PIEPRZ ORAZ PAPRYKĘ OSTRĄ DO SMAKU..MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI ,DROŻDŻE ROZRABIAMY Z CUKREM DODAJEMY DO MĄKI.OLEJ,SÓL WODĘ I WYRABIAMY CIASTO AŻ STWORZY JEDNOLITĄ PULCHNĄ MASĘ.ODSTAWIAMY NA 10 MINUT..ROZKŁADAMY NA BLACHE PŁYTKĄ TAKA TYPOWĄ Z PIEKARNIKA.NAKŁADAMY NA WIERZCH WCZEŚNIEJ USMAŻONE PRODUKTY.POSYPUJEMY POCIĘTYM LUB Z TARTYM SEREM.PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 STOPNI 25 MINUT..PODAJEMY Z KETCHUPEM LUB SOSEM CZOSNKOWYM..CIEKAWOSTKI:Pizza pochodzi ze starożytnego Egiptu.tam powstawały pierwowzory tego dania.Był to rodzaj okragłego placka który służył do wyzywienie ludności.Pieczono je w specjalnych mocna nagrzanych piecach..Historycy uważają ze także w starozytnej Grecji było podawane coś w rodzaju pizzy .Podawany był posmarowany oliwą ,czosnkiem oraz posypany ziołami.W Europie zaczeto podawać włoskim biedakom od XVI wieku .Dopiero od XVII wieku po odkryciach Kolumba zaczęła doceniać pizzę klasa wyższa.Przede wszystkim za sprawą pomidorów ,które zaczęto sprowadzać z Ameryki i dodawać do pizzy.Przełomową data jest 1899 r za sprawa królowej Małgorzaty z dynastii Sabaudzkiej ,która postanowiła odwiedzić Rafała Esposito.najbardziej znana osoba w Neapolu w przyrządzaniu pizzy.Przygotował pizze w barwach włoskiej flagi i na jej cześć nazwał „Margherita”Powiązany przepis:PIECZARKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYMSznycel wiedeński z jajkiem sadzonymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy