Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEPizzaPizza

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną pizzePRODUKTY: DLA 3 OSÓBSkładniki:3 SZKLANKI MAKI1 SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ LETNIEJ
WODY4 ŁYZKI
OLEJU8 GR
DROŻDŻY1 ŁYŻECZKA
SOLI1/2 ŁYŻECZKI
CUKRU2
CEBULEPÓŁ
CZERWONEJ PAPRYKI20 DAG
PIECZAREKPIEPRZ,
PAPRYKA OSTRA10 DAG
SERA ŻÓŁTEGO10 DAG
KIEŁBASYOLEJ DO SMAŻENIA + ODROBINA MASŁAWYKONANIE:
CEBULĘ KROIMY W PIÓRKA.
PAPRYKĘ ORAZ
PIECZARKI W PLASTRY..PODSMAŻAMY
CEBULĘ NA
OLEJU NA ZŁOTY KOLOR.DODAJEMY
PIECZARKI ORAZ
PAPRYKĘ .SMAŻYMY JESZCZE CHWILKĘ DODAJEMY
SÓL,
PIEPRZ ORAZ
PAPRYKĘ OSTRĄ DO SMAKU..MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI ,
DROŻDŻE ROZRABIAMY Z
CUKREM DODAJEMY DO
MĄKI.
OLEJ,
SÓL WODĘ I WYRABIAMY CIASTO AŻ STWORZY JEDNOLITĄ PULCHNĄ MASĘ.ODSTAWIAMY NA 10 MINUT..ROZKŁADAMY NA BLACHE PŁYTKĄ TAKA TYPOWĄ Z PIEKARNIKA.NAKŁADAMY NA WIERZCH WCZEŚNIEJ USMAŻONE PRODUKTY.POSYPUJEMY POCIĘTYM LUB Z TARTYM
SEREM.PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 STOPNI 25 MINUT..PODAJEMY Z
KETCHUPEM LUB
SOSEM CZOSNKOWYM..CIEKAWOSTKI:Pizza pochodzi ze starożytnego Egiptu.tam powstawały pierwowzory tego dania.Był to rodzaj okragłego placka który służył do wyzywienie ludności.Pieczono je w specjalnych mocna nagrzanych piecach..Historycy uważają ze także w starozytnej Grecji było podawane coś w rodzaju pizzy .Podawany był posmarowany
oliwą ,
czosnkiem oraz posypany
ziołami.W Europie zaczeto podawać włoskim biedakom od XVI wieku .Dopiero od XVII wieku po odkryciach Kolumba zaczęła doceniać pizzę klasa wyższa.Przede wszystkim za sprawą
pomidorów ,które zaczęto sprowadzać z Ameryki i dodawać do pizzy.Przełomową data jest 1899 r za sprawa królowej Małgorzaty z dynastii Sabaudzkiej ,która postanowiła odwiedzić Rafała Esposito.najbardziej znana osoba w Neapolu w przyrządzaniu pizzy.Przygotował pizze w barwach włoskiej flagi i na jej cześć nazwał „Margherita”Powiązany przepis:
PIECZARKI W
CIEŚCIE NALEŚNIKOWYMSznycel wiedeński z
jajkiem sadzonymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
