Wykonanie
Wiosna sprzyja dbaniu o szczupłą sylwetkę. Mnogość świeżych warzyw dostępnych na sklepowych półkach sprawia, że odstawiam na bok
mięso i decyduję się lekkie dania z jarzynami w roli głównej. Pisząc obiad na diecie nie mam na myśli ścisłego liczenia każdej kalorii i ograniczania przyjemności, płynących z jedzenia. O wiele bardziej chciałabym Was zachęcić do zmiany nawyków żywieniowych oraz wybierania zdrowych i naturalnych produktów.To właśnie te warzywa w tym tygodniu królują na moim talerzu. Ich obecność na pobliskim straganie przypomniała mi, że nieprzerwanie aż do późnej jesieni będziemy mogli cieszyć się świeżymi
owocami i warzywami. Za moment pojawi się
bób, soczyste
pomidory dojrzewające w słońcu,
czereśnie,
wiśnie,
śliwki i
dynie. Na początek warzywnego sezonu chciałabym podzielić się z
Wami dwoma przepisami na szybki, sycący i dietetyczny obiad. Na przygotowanie każdego posiłku będziecie potrzebować ok 20 minut.Składniki na porcję dla 2 osób:1 pęczek
botwinki1 pęczek
szparagów100 g
kaszy gryczanej100 g
sera koziego1 duży ząbek
czosnku1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżka
masłasól i
pieprzSposób przygotowania:W rondelku zagotować
wodę i wsypać
kaszę gryczaną. Gotować przez ok 3-4 minuty.
Kasza powinna pozostać lekko twarda.Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą
wodą. Łodygi
botwinki oddzielić od liści i pokroić łącznie z małymi
buraczkami. Odłamać twarde końcówki
szparagów i pokroić je na trzy części. Główki odłożyć na bok. Łodygi
botwinki,
buraczki i
szparagi bez główek wrzucić na patelnię i podsmażyć na
oliwie z oliwek. Smażyć na dużym ogniu aż się delikatnie przyrumienią.Zmniejszyć ogień i dodać
czosnek. Smażyć przez kolejne 2 minuty, aż
czosnek zacznie uwalniać swój aromat. Dodać
kaszę, liście
botwinki, główki
szparagów i
masło Doprawić
sosem sojowym,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Przykryć patelnię i dusić do momentu, aż
kasza będzie odpowiednio miękka. W razie potrzeby można dodać odrobinę
wody.Podawać z ulubionym
serem, ja zdecydowałam się na delikatny
ser kozi.

Składniki na porcję dla 2 osób:1 pęczek
botwinki1 pęczek
szparagów2
jajka (ilość wg preferencji)1/2 szklanki
kaszy kuskus2
cebule dymki1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
sosu worcestershire1 łyżka
octu balsamicznegokilka listków
miętysól i
pieprz2/3 szklanki
wodySposób przygotowania:Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą
wodą. Łodygi
botwinki oddzielić od liści i pokroić łącznie z małymi
buraczkami. Odłamać twarde końcówki
szparagów i pokroić je na trzy części. Główki odłożyć na bok.
Cebule pokroić w piórka. Łodygi
botwinki,
buraczki,
dymkę i
szparagi bez główek wrzucić na patelnię i podsmażyć na
oliwie z oliwek. Smażyć na dużym ogniu aż się delikatnie przyrumienią.Dodać
ocet balsamiczny i smażyć do momentu odparowania. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pozostałe składniki: liście
botwinki, główki
szparagów i
kaszę kuskus. Doprawić
sosem worcestershire,
solą i
pieprzem. Wlać
wodę i dokładnie wymieszać. Wbić
jajka i przykryć patelnię. Dusić do momentu aż
białko jajek się zetnie (ok 2-3 minuty). Przed podaniem posypać listkami
mięty.

A Ty jak podajesz
botwinkę i szparagi?