ßßß Cookit - przepis na Obiad na diecie: botwinka i szparagi

Obiad na diecie: botwinka i szparagi

nazwa

Wykonanie

Wiosna sprzyja dbaniu o szczupłą sylwetkę. Mnogość świeżych warzyw dostępnych na sklepowych półkach sprawia, że odstawiam na bok mięso i decyduję się lekkie dania z jarzynami w roli głównej. Pisząc obiad na diecie nie mam na myśli ścisłego liczenia każdej kalorii i ograniczania przyjemności, płynących z jedzenia. O wiele bardziej chciałabym Was zachęcić do zmiany nawyków żywieniowych oraz wybierania zdrowych i naturalnych produktów.
To właśnie te warzywa w tym tygodniu królują na moim talerzu. Ich obecność na pobliskim straganie przypomniała mi, że nieprzerwanie aż do późnej jesieni będziemy mogli cieszyć się świeżymi owocami i warzywami. Za moment pojawi się bób, soczyste pomidory dojrzewające w słońcu, czereśnie, wiśnie, śliwki i dynie. Na początek warzywnego sezonu chciałabym podzielić się z Wami dwoma przepisami na szybki, sycący i dietetyczny obiad. Na przygotowanie każdego posiłku będziecie potrzebować ok 20 minut.
Składniki na porcję dla 2 osób:
1 pęczek botwinki
1 pęczek szparagów
100 g kaszy gryczanej
100 g sera koziego
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować wodę i wsypać kaszę gryczaną. Gotować przez ok 3-4 minuty. Kasza powinna pozostać lekko twarda.
Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Łodygi botwinki oddzielić od liści i pokroić łącznie z małymi buraczkami. Odłamać twarde końcówki szparagów i pokroić je na trzy części. Główki odłożyć na bok. Łodygi botwinki, buraczki i szparagi bez główek wrzucić na patelnię i podsmażyć na oliwie z oliwek. Smażyć na dużym ogniu aż się delikatnie przyrumienią.
Zmniejszyć ogień i dodać czosnek. Smażyć przez kolejne 2 minuty, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat. Dodać kaszę, liście botwinki, główki szparagów i masło Doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przykryć patelnię i dusić do momentu, aż kasza będzie odpowiednio miękka. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.
Podawać z ulubionym serem, ja zdecydowałam się na delikatny ser kozi.
Składniki na porcję dla 2 osób:
1 pęczek botwinki
1 pęczek szparagów
2 jajka (ilość wg preferencji)
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 cebule dymki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka octu balsamicznego
kilka listków mięty
sól i pieprz
2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Łodygi botwinki oddzielić od liści i pokroić łącznie z małymi buraczkami. Odłamać twarde końcówki szparagów i pokroić je na trzy części. Główki odłożyć na bok. Cebule pokroić w piórka. Łodygi botwinki, buraczki, dymkę i szparagi bez główek wrzucić na patelnię i podsmażyć na oliwie z oliwek. Smażyć na dużym ogniu aż się delikatnie przyrumienią.
Dodać ocet balsamiczny i smażyć do momentu odparowania. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pozostałe składniki: liście botwinki, główki szparagów i kaszę kuskus. Doprawić sosem worcestershire, solą i pieprzem. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Wbić jajka i przykryć patelnię. Dusić do momentu aż białko jajek się zetnie (ok 2-3 minuty). Przed podaniem posypać listkami mięty.
A Ty jak podajesz botwinkę i szparagi?
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/05/obiad-na-diecie-botwinka-i-szparagi