ßßß Cookit - przepis na Szparagi z masłem miętowym

Szparagi z masłem miętowym

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny szparagi :). Z ostatniego zakupu został mi się jeden pęczek i nadszedł czas na ich wykorzystanie. Tym razem zaryzykowałam z ciekawym przepisem i podaniem ich w maśle miętowym. Nietypowa kombinacja o lekkim cytrusowym smaku.
Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to , a jego autorką jest Marta Gessler. Jedyną rzecz jaką zmofikowałam to ilość oliwy, ja dałam 100 ml bo 150 było dla mnie stanowczo za dużo.
Składniki:
500 g szparagów
100 ml oliwy z oliwek
30 g świeżej mięty
100 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startego parmezanu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szparagi oczyści, odłama zdrewniałe części łodyg, a następnie umyć. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włożyć szparagi i gotować 3 minuty. Odsączyć.
W blenderze zmiksować miętę z oliwą, z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wlać zmiksowaną oliwę z miętą, dodać masło, a gdy się roztopi na sos włożyć szparagi. Całość podgrzewać ok. minuty, przełożyć na talerz i posypać parmezanem.
Gotowe!
Danie szybkie i smaczne, a do tego nietypowe przez co unikniemy monotoni przy obiedzie. Warto zaryzykować i standardowe warzywa podać w trochę innej odsłonie, szczególnie, że to nie wymaga wiele pracy, a powyższe produkty dostaniemy praktycznie wszędzie.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=19