ßßß Cookit - przepis na Wołowina na słodko z puree kalafiorowym z nutą pomarańczy

Wołowina na słodko z puree kalafiorowym z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Najlepsza wołowina jaką kiedykolwiek miałam okazję jeść pochodziła z Japonii. To ze względu na specjalną odmianę wołowiny marmurkowatej z Kobe (Wagyu), charakterystycznej dla tamtego regionie. Nigdy nie zapomnę smaku dania jedzonego w jednej z knajpek na bazarze – była to wołowina w słodko pikantnym sosie z lekką cytrusową nutą. Przez dwa lata nie udało mi się niestety odtworzyć smaku tamtej potrawy. Zapewne było to z dwóch z dwóch powodów. Po pierwsze nie zidentyfikowałam wszystkich składników, z których zrobiony był sos. Po drugie nie odważyłabym się na podanie tak pikantnej potrawy. Wielokrotnie jednak wspomniany posiłek inspirował mnie do stworzenia własnych kompozycji. Poniżej znajdzie propozycję na niezwykle aromatyczne danie, które polecam nie tylko fanom kuchni azjatyckiej.
Składniki na 2 porcje:
200 g wołowiny, np. rozbefu
1 marchewka
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1/2 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na puree:
1 nieduży kalafior
1/2 pomarańczy
1 łyżka masła
1 łyżeczka octu spirytusowego
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kalafior gotuję w wodzie z octem, dzięki czemu zachowuje swój biały kolor. Na tarce ścieram skórkę z połowy pomarańczy i wyciskam z niej sok. Miksuję kalafior z masłem, skórką i sokiem oraz doprawiam solą i pieprzem (dużą ilością pieprzu ;)).
Przygotowuję marynatę składającą się z czosnku pokrojonego w plasterki, posiekanej chili, soku i skórki z limonki, miodu i sosu teriyaki.
Mięso kroję w cienkie plasterki, wkładam do marynaty i odstawiam na minimum 10 minut.
Cebulę kroję w krążki, a marchewkę w słupki. Podsmażam warzywa na oliwie i dokładam mięso z marynatą. Całość smażę przez 2 minuty na największym ogniu. Następnie przykrywam patelnię i duszę przez 10 minut.
Podaję z ugotowaną fasolką szparagową.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/wolowina-na-slodko-z-puree-kalafiorowym-z-nuta-pomaranczy