ßßß Cookit - przepis na Dorsz w pikantnym sosie pomarańczowym

Dorsz w pikantnym sosie pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie, więc wybieram dania szybkie lub nawet decyduje się na jedzenie w knajpach. Dzisiaj postanowiłam poświęcić nieco więcej czasu na posiłek i zjeść wreszcie coś konkretnego – padło na pieczonego dorsza. Przepis na sos skomponowałam stojąc w warzywniaki i przeglądając dostępne produkty.
Dorsz w pikantnym sosie pomarańczowym
Dorsz jest rybą o bardzo charakterystycznym zapachy, który niespecjalnie musi się podobać. Wybierając składniki marynaty warto wybrać wyraziste smaki.
Składniki:
1/2 kg dorsza
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/5 pomarańczy
1 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
2 cebule dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu teriyaki
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Umytą rybę umieszczam w garnku ceramicznym. Ścieram skórkę z pomarańczy i wyciskam sok. Czosnek i imbir ścieram na tarce, można również drobno posiekać. Dymkę, paprykę i chili kroję na kawałki. Wszystkie składniki i przyprawy przekładam do garnka, wcieram w rybę i pozostawiam na kilka minut do czasu aż piekarnik się nagrzeje. Warto ułożyć rybę skórą do góry, aby mięso przeszło aromatem sosu. Na końcu skrapiam całość oliwą.
Danie piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na ostatnie 5 minut warto włączyć opcję termoobiegu.
Jako dodatek do dorsza przygotowałam placki z cukinią i i kurkami .
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/dorsz-w-pikantnym-sosie-pomaranczowym