Wykonanie
Ostatnio mam bardzo mało czasu na gotowanie, więc wybieram dania szybkie lub nawet decyduje się na jedzenie w knajpach. Dzisiaj postanowiłam poświęcić nieco więcej czasu na posiłek i zjeść wreszcie coś konkretnego – padło na pieczonego
dorsza. Przepis na sos skomponowałam stojąc w warzywniaki i przeglądając dostępne produkty.
Dorsz w pikantnym sosie
pomarańczowymDorsz jest
rybą o bardzo charakterystycznym zapachy, który niespecjalnie musi się podobać. Wybierając składniki marynaty warto wybrać wyraziste smaki.Składniki:1/2 kg
dorszaskórka starta z 1
pomarańczysok wyciśnięty z 1/5
pomarańczy1 cm
imbiru2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka1
papryczka chili2
cebule dymki2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
sosu teriyakisól morskaświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie:Umytą
rybę umieszczam w garnku ceramicznym. Ścieram skórkę z
pomarańczy i wyciskam sok.
Czosnek i
imbir ścieram na tarce, można również drobno posiekać.
Dymkę,
paprykę i
chili kroję na kawałki. Wszystkie składniki i
przyprawy przekładam do garnka, wcieram w
rybę i pozostawiam na kilka minut do czasu aż piekarnik się nagrzeje. Warto ułożyć
rybę skórą do góry, aby
mięso przeszło aromatem sosu. Na końcu skrapiam całość
oliwą.Danie piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na ostatnie 5 minut warto włączyć opcję termoobiegu.

Jako dodatek do
dorsza przygotowałam placki z
cukinią i i
kurkami .