Wykonanie
Co zrobić, gdy w lodówce zostanie Ci kawałek
salami, końcówki
sera i warzywa, których najlepsze dni już minęły? Oczywiście tartę. Mam zasadę niewyrzucania jedzenia – no chyba, że zaczyna żyć własnym życiem. Staram się regularnie przeglądać zawartość lodówki w poszukiwaniu produktów „problematycznych”. Tego typu działanie zmusza mnie do kreatywnego łączenia ze sobą różnych składników. Najczęściej tworzę z nich sałatki, pizze lub właśnie tarty.

Składniki na spód od tarty:1/2 szklanki
mąki żytniej1/4 szklanki
mąki pszennej1
jajko1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżka zimnego
masła1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli morskiejSkładniki farszu:4 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 kostki
twarogu1
jajko1/2 szklanki tartej dyni10 plasterków
salami1/2 szklanki tartego
sera – ja wykorzystałam mieszankę koziego i
cheddara1
pomidor1
papryczka chili1
cebula szalotka1/2
żółtej papryki5 gałązek świeżego
tymiankukiełki rzodkiewki do posypaniaświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:Do miski wsypuję oba rodzaje
mąki i
proszek do pieczenia, wbijam
jajko oraz dodaję
jogurt i zimne
masło. Mieszam wszystkie składniki łyżką, rozgniatając
masło. Staram się jak najmniej wykorzystywać dłonie, aby nie rozpuścić
masła.Wyrobione ciasto wykładam na blaszkę do tarty. Robię w nim dziurki widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 5 minut.W misce, w której przed chwilą robiłam ciasto rozgniatam
twaróg z
jajkiem i
jogurtem. Dodaję do niego
dynię startą na tarce i doprawiam
solą i
pieprzem.
Salami i
pomidora kroję w plasterki,
paprykę w paseczki,
szalotkę w piórka, a
chili siekam jak najdrobniej. Oba rodzaje
sera (kozi i
cheddar) trę na tarce.Po 5 minutach wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie masę
serową. Następnie układam pozostałe składniki tarty:
salami,
chili,
cebulę,
szalotkę i
paprykę. Posypuję całość mieszanką
serów oraz świeżo mielonym
pieprzem.Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Danie podaję posypane listkami świeżego
tymianku oraz
kiełkami rzodkiewki.