ßßß Cookit - przepis na Tarta dyniowa z salami na cieście z mąki żytniej

Tarta dyniowa z salami na cieście z mąki żytniej

nazwa

Wykonanie

Co zrobić, gdy w lodówce zostanie Ci kawałek salami, końcówki sera i warzywa, których najlepsze dni już minęły? Oczywiście tartę. Mam zasadę niewyrzucania jedzenia – no chyba, że zaczyna żyć własnym życiem. Staram się regularnie przeglądać zawartość lodówki w poszukiwaniu produktów „problematycznych”. Tego typu działanie zmusza mnie do kreatywnego łączenia ze sobą różnych składników. Najczęściej tworzę z nich sałatki, pizze lub właśnie tarty.
Składniki na spód od tarty:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka zimnego masła
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
Składniki farszu:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 kostki twarogu
1 jajko
1/2 szklanki tartej dyni
10 plasterków salami
1/2 szklanki tartego sera – ja wykorzystałam mieszankę koziego i cheddara
1 pomidor
1 papryczka chili
1 cebula szalotka
1/2 żółtej papryki
5 gałązek świeżego tymianku
kiełki rzodkiewki do posypania
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsypuję oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wbijam jajko oraz dodaję jogurt i zimne masło. Mieszam wszystkie składniki łyżką, rozgniatając masło. Staram się jak najmniej wykorzystywać dłonie, aby nie rozpuścić masła.
Wyrobione ciasto wykładam na blaszkę do tarty. Robię w nim dziurki widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 5 minut.
W misce, w której przed chwilą robiłam ciasto rozgniatam twaróg z jajkiem i jogurtem. Dodaję do niego dynię startą na tarce i doprawiam solą i pieprzem.
Salami i pomidora kroję w plasterki, paprykę w paseczki, szalotkę w piórka, a chili siekam jak najdrobniej. Oba rodzaje sera (kozi i cheddar) trę na tarce.
Po 5 minutach wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie masę serową. Następnie układam pozostałe składniki tarty: salami, chili, cebulę, szalotkę i paprykę. Posypuję całość mieszanką serów oraz świeżo mielonym pieprzem.
Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Danie podaję posypane listkami świeżego tymianku oraz kiełkami rzodkiewki.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/tarta-dyniowa-z-salami-na-ciescie-z-maki-zytniej