ßßß
Składniki na spód od tarty:1/2 szklanki mąki żytniej1/4 szklanki mąki pszennej1 jajko1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka zimnego masła1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli morskiejSkładniki farszu:4 łyżki jogurtu naturalnego1/2 kostki twarogu1 jajko1/2 szklanki tartej dyni10 plasterków salami1/2 szklanki tartego sera – ja wykorzystałam mieszankę koziego i cheddara1 pomidor1 papryczka chili1 cebula szalotka1/2 żółtej papryki5 gałązek świeżego tymiankukiełki rzodkiewki do posypaniaświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Do miski wsypuję oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wbijam jajko oraz dodaję jogurt i zimne masło. Mieszam wszystkie składniki łyżką, rozgniatając masło. Staram się jak najmniej wykorzystywać dłonie, aby nie rozpuścić masła.Wyrobione ciasto wykładam na blaszkę do tarty. Robię w nim dziurki widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 5 minut.W misce, w której przed chwilą robiłam ciasto rozgniatam twaróg z jajkiem i jogurtem. Dodaję do niego dynię startą na tarce i doprawiam solą i pieprzem.Salami i pomidora kroję w plasterki, paprykę w paseczki, szalotkę w piórka, a chili siekam jak najdrobniej. Oba rodzaje sera (kozi i cheddar) trę na tarce.Po 5 minutach wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie masę serową. Następnie układam pozostałe składniki tarty: salami, chili, cebulę, szalotkę i paprykę. Posypuję całość mieszanką serów oraz świeżo mielonym pieprzem.Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Danie podaję posypane listkami świeżego tymianku oraz kiełkami rzodkiewki.