ßßß Cookit - przepis na Domowe Krakersy z Serem Cheddar

Domowe Krakersy z Serem Cheddar

nazwa

Wykonanie

Krakersy to jedne z moich ulubionych ciasteczek, a cheddar wiedzie prym w moim prywatnym rankingu serowym. Połączenie ich w jednym wypieku było więc czymś naturalnym i okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie muszę chyba dodawać, że krakersy sklepowe nie mogą równać się z tymi, które samodzielnie przygotujecie według mojego przepisu, prawda? :-)))
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 650
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g zimnego masła
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 nieduże jaja
200g sera cheddar
duża szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Ser ścieramy na tarce.
Mąkę przesiewamy wraz z sodą. Dodajemy masło posiekane na drobne kawałki, jaja przyprawy oraz cheddar i ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto.
Zawijamy je w folię lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy specjalną foremką lub radełkiem kształt krakersów, dziurki robiąc widelcem.
Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do rumianości w temperaturze 200C.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/01/domowe-krakersy-z-serem-cheddar.html