Wykonanie
Krakersy to jedne z moich ulubionych
ciasteczek, a
cheddar wiedzie prym w moim prywatnym rankingu
serowym. Połączenie ich w jednym wypieku było więc czymś naturalnym i okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie muszę chyba dodawać, że
krakersy sklepowe nie mogą równać się z tymi, które samodzielnie przygotujecie według mojego przepisu, prawda? :-)))

Składniki:250 g
mąki pszennej typ 65050g
mąki pszennej pełnoziarnistej200g zimnego
masła1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej2 nieduże
jaja200g
sera cheddarduża szczypta
soli morskiejszczypta świeżo zmielonego
pieprzuWykonanie:
Ser ścieramy na tarce.
Mąkę przesiewamy wraz z
sodą. Dodajemy
masło posiekane na drobne kawałki,
jaja przyprawy oraz
cheddar i ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto.Zawijamy je w folię lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy specjalną foremką lub radełkiem kształt
krakersów, dziurki robiąc widelcem.
Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do rumianości w temperaturze 200C.

Życzę Wam Smacznego! :-)