Wykonanie
Uwielbiam, gdy pogoda tak miło zaskakuje i pod koniec października serwuje nam letni wiatr i słońce, które mnie budziło zaglądając przez okno do sypialni.Do tego jeszcze dodatkowa godzina snu, błogie lenistwo i mąż u
boku...Żyć, nie umierać!Długo jednak w łóżku nie wytrzymałam i jeszcze w pidżamie pognałam do kuchni. :) Wzięłam się za szarlotkę, o którą dopominał się Sebastian, zrobiłam pasztet z
grzybami, rosół i dojadłam tartę z
grzybami leśnymi. Jaka szkoda, że już jej nie ma! Jeżeli tylko lubicie smak i zapach świeżych
grzybów leśnych, to bardzo Was zachęcam do przygotowania tej tarty. Najdłużej zajmuje oczyszczenie i podsmażenie
grzybów- reszta to "pikuś" ;)

Mimo wszystko warto poświęcić pół godziny "sam na sam" z
grzybami i nacieszyć się ich zapachem. Powolutku, powolutku się już kończą. Korzystajcie z cudnej pogody, wybierzcie się na spacer do lasu i przynieście do domu kosze pełne
grzybów. Chociaż część ususzcie- nie ma to jak sos do
mięsa z aromatycznymi
grzybkami, czy świąteczny, swojski bigos z ich dodatkiem.Ja już swoją porcję ususzyłam ;)Składnikiciasto:250g
mąki żytniej pełnoziarnistej150g
masłajajkoszczypta
soliłyżeczka
oreganoWszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki na 15min, aby się schłodziła, a później wykładamy nim formę do tarty.Ciasto wykładamy papierem i obciążamy kulkami ceramicznymi, lub
grochem,
fasolą, albo
ryżem. Pieczemy tak 15min, a później bez obciążenia kolejne 5min.farsz:ok. 7-8 średniej wielkości świeżych
grzybów (u mnie podgrzybki)mała
cebula2 łyżki
masła3
pomidorki koktajlowemały kubeczek
jogurtu naturalnego (u mnie 190ml)2
jajka2 łyżki tartego
sera Grana Padanosól i
pieprzOczyszczone i pokrojone w plasterki
grzyby podsmażamy z poszatkowaną
cebulą na
maśle. Odstawiamy do ostygnięcia.W misce mieszamy
jogurt z
jajkami,
serem, połową
grzybów z
cebulą i
przyprawami. Wylewamy na przygotowany spód tarty, a na wierzch układamy pozostałą część
grzybów i połówki
pomidorków.Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 20min.
Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszna na śniadanie, obiad i kolację!Smacznego ;)