ßßß Cookit - przepis na Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam, gdy pogoda tak miło zaskakuje i pod koniec października serwuje nam letni wiatr i słońce, które mnie budziło zaglądając przez okno do sypialni.
Do tego jeszcze dodatkowa godzina snu, błogie lenistwo i mąż u boku...Żyć, nie umierać!
Długo jednak w łóżku nie wytrzymałam i jeszcze w pidżamie pognałam do kuchni. :) Wzięłam się za szarlotkę, o którą dopominał się Sebastian, zrobiłam pasztet z grzybami, rosół i dojadłam tartę z grzybami leśnymi. Jaka szkoda, że już jej nie ma! Jeżeli tylko lubicie smak i zapach świeżych grzybów leśnych, to bardzo Was zachęcam do przygotowania tej tarty. Najdłużej zajmuje oczyszczenie i podsmażenie grzybów- reszta to "pikuś" ;)
Mimo wszystko warto poświęcić pół godziny "sam na sam" z grzybami i nacieszyć się ich zapachem. Powolutku, powolutku się już kończą. Korzystajcie z cudnej pogody, wybierzcie się na spacer do lasu i przynieście do domu kosze pełne grzybów. Chociaż część ususzcie- nie ma to jak sos do mięsa z aromatycznymi grzybkami, czy świąteczny, swojski bigos z ich dodatkiem.
Ja już swoją porcję ususzyłam ;)
Składniki
ciasto:
250g mąki żytniej pełnoziarnistej
150g masła
jajko
szczypta soli
łyżeczka oregano
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki na 15min, aby się schłodziła, a później wykładamy nim formę do tarty.
Ciasto wykładamy papierem i obciążamy kulkami ceramicznymi, lub grochem, fasolą, albo ryżem. Pieczemy tak 15min, a później bez obciążenia kolejne 5min.
farsz:
ok. 7-8 średniej wielkości świeżych grzybów (u mnie podgrzybki)
mała cebula
2 łyżki masła
3 pomidorki koktajlowe
mały kubeczek jogurtu naturalnego (u mnie 190ml)
2 jajka
2 łyżki tartego sera Grana Padano
sól i pieprz
Oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby podsmażamy z poszatkowaną cebulą na maśle. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy jogurt z jajkami, serem, połową grzybów z cebulą i przyprawami. Wylewamy na przygotowany spód tarty, a na wierzch układamy pozostałą część grzybów i połówki pomidorków.
Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 20min.
Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszna na śniadanie, obiad i kolację!
Smacznego ;)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/10/tarta-z-grzybami-lesnymi.html