Wykonanie

Empanadas to danie pochodzące z kuchni Ameryki Południowej. Pieczone pierogi składające się z delikatnego, kruchego ciasta i pikantnego farszu z
mięsa wołowego i warzyw. Mogą być podawane na ciepło jako danie główne i na zimno jako przekąska. Dobrze smakują z
sosem czosnkowym lub salsą.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 150 g
mąka kukurydziana, 100 g
masło, 200 g
serek twarogowy, 200 g
sól, 1 łyżeczka
papryka słodka, 1 łyżeczkaFarsz:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 4 ząbki
papryka czerwona, 1 sztuka
papryka żółta, 1 sztuka
mięso mielone wołowe, 300 g
pomidory, 2 sztuki
sól,
pieprz,
chili w proszku
natka pietruszki, 1 pęczekDodatkowo:
jajko rozbełtane z 1 łyżeczką
mlekaziarna
sezamuSposób przygotowaniaSkładniki na ciasto połączyć w gładką masę. Obsypać
mąką. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Cebulę i
czosnek pokrojone w kosteczkę zarumienić na niewielkiej ilości
oliwy. Dorzucić
paprykę również pokrojoną w drobną kosteczkę, chwilę dusić. Następnie dodać
mięso. Smażyć, aż zbrązowieje.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dorzucić do reszty składników. Przyprawić, prużyć aż płyny się zredukują. Na koniec dodać posiekaną
natkę pietruszki. Wystudzić i przełożyć na sitko, aby farsz lekko osuszyć z tłuszczu.Ciasto rozwałkować, wycinać duże koła o średnicy 9 cm. Na każdy krążek nakładać farsz. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Empanadas przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować
jajkiem i posypać
sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 pierogów.

http://lortabmore.iuswebhosting.net/