ßßß
Empanadas to danie pochodzące z kuchni Ameryki Południowej. Pieczone pierogi składające się z delikatnego, kruchego ciasta i pikantnego farszu z mięsa wołowego i warzyw. Mogą być podawane na ciepło jako danie główne i na zimno jako przekąska. Dobrze smakują z sosem czosnkowym lub salsą.SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 150 gmąka kukurydziana, 100 gmasło, 200 gserek twarogowy, 200 gsól, 1 łyżeczkapapryka słodka, 1 łyżeczkaFarsz:cebula czerwona, 1 sztukaczosnek, 4 ząbkipapryka czerwona, 1 sztukapapryka żółta, 1 sztukamięso mielone wołowe, 300 gpomidory, 2 sztukisól, pieprz, chili w proszkunatka pietruszki, 1 pęczekDodatkowo:jajko rozbełtane z 1 łyżeczką mlekaziarna sezamuSposób przygotowaniaSkładniki na ciasto połączyć w gładką masę. Obsypać mąką. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.Cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę zarumienić na niewielkiej ilości oliwy. Dorzucić paprykę również pokrojoną w drobną kosteczkę, chwilę dusić. Następnie dodać mięso. Smażyć, aż zbrązowieje. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dorzucić do reszty składników. Przyprawić, prużyć aż płyny się zredukują. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wystudzić i przełożyć na sitko, aby farsz lekko osuszyć z tłuszczu.Ciasto rozwałkować, wycinać duże koła o średnicy 9 cm. Na każdy krążek nakładać farsz. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Empanadas przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 pierogów.
http://lortabmore.iuswebhosting.net/