Wykonanie
Bardzo lubię jajecznicę a szczególnie smakuje mi w sobotni poranek, kiedy mam czas delektować się śniadaniem. Dlatego dzisiaj wybrałam kolejny przepis pana R. Jajecznica z
pomidorami, z pikantną nutą od
papryczki chili daje takiego
kopa, że wystarcza na pół dnia.
Źródło: Michel Roux"
Jajka"Składniki:4
jajka30 ml
mleka1 łyżka drobno posiekanej
kolendrysól30 g
masła30 ml
oleju arachidowego1
czerwona cebula, drobno posiekana1 mała zielona
papryczka chiliszczypta zmielonej
czerwonej papryki pimento lub innej
słodkiej papryki150 g
pomidorów, obranych ze skórki, wydrążonych, pokrojonych kostkę
Jajka wybić do miseczki, rozbełtać z
mlekiem i posiekaną
kolendrą, lekko przyprawić
solą.
Masło rozgrzać wraz z
olejem. Wrzucić
cebulę i lekko podsmażyć, aż nabierze różowego koloru. W międzyczasie przekroić papryczkę na pół, usunąć z niej pestki, pookroić w kostkę. Dodać do
cebuli wraz z pimento i
pomidorami, dusić 3-4 minuty. Dodać roztrzepane
jajka, mieszać drewnianą łyzką, smażyć na wolnym ogniu przez minutę, aż potrawa nabierze kremowej konsystencji.Smacznego:)