Wykonanie
Wytrawne śniadanie w północnoafrykańskim stylu...
Shakshuka,
rodem z Północnej Afryki, to idealny pomysł na wytrawne, konkretne, drugie śniadanie, które zapewnia sytość na długi czas. Oczywiście można podać ją też na obiad czy kolację. Tradycyjną shakshukę robi się z
pomidorów,
cebuli i
papryki. Ja dodatkowo wprowadziłam tutaj
czerwoną soczewicę, dzięki
czemu danie jest jeszcze pyszniejsze i bardziej sycące. W dobrze doprawionym, czerwonym sosie zapiekamy
jajka, a następnie posypujemy całość
natką pietruszki albo
kolendrą. Smakuje wybornie! :)Składniki dla dwóch osób:pół szklanki
czerwonej soczewicy,400 g pomidorowej passaty lub
pomidorów krojonych z puszki,pół
czerwonej papryki,pół
czerwonej cebuli,ząbek
czosnku,2
jajka ekologiczne,1,5 łyżki
oleju do smażenia,kilka gałązek
natki pietruszki lub
kolendry,pół łyżeczki
słodkiej papryki,2 szczypty
chilli pieprzu cayenne,2 szczypty
czarnego pieprzu,pół łyżeczki
kurkumy,1/4 łyżeczki kuminu,1/3 łyżeczki
soli.
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni na
oleju.Następnie na patelnię dokładamy starty na tarce ząbek
czosnku oraz pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę, doprawiamy
przyprawami. Smażymy kilka minut. Dokładamy
pomidory. Dusimy całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Jeżeli
pomidory mają kwaśny posmak, można dodać łyżeczkę
cukru trzcinowego.Do
pomidorowego sosu dokładamy ugotowaną i odsączoną z
wody soczewicę, mieszamy. Następnie robimy wgłębienia w sosie, w które wbijamy
jajka. Możemy przykryć teraz patelnię pokrywką, aby
jajka łatwiej się ścięły. Po kilku minutach danie jest gotowe. (Można też usmażyć
jajka osobno i nałożyć na taki sos.)Shakshukę posypujemy
natką pietruszki lub
kolendrą.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))