ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy z dynią i jarmużem

Gulasz wołowy z dynią i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Jesień to jedna z moich ulubionych kulinarnych pór roku. Przyczyną tego stanu rzeczy jest oczywiście dynia, z której ugotować można praktycznie wszystko. Ja osobiście jestem wielką fanką zupy dyniowej i mogłabym robić ją bez przerwy. Niestety mężczyźni, w tym również mój, zwykle za zupami nie przepadają – tak generalnie. Podając taki obiad słyszę „A gdzie reszta?” lub „Będzie jakiś makaron?”. Dlatego dzisiaj zdecydowałam się nieco „zagęścić” atmosferę w garnku i upichciłam gulasz. Znalazły się w nim wszystkie moje ulubione składniki i jednocześnie stanowił on pełnoprawny posiłek również dla płci mniej pięknej. No, może nie całkiem, bo nie było makaronu. Niemniej dało się zjeść 😉
Składniki na 4 porcje:
300 g wołowiny, ja wykorzystałam rozbef
300 g obranej dyni
1 cukinia
1 duża marchewka
1 duży liść jarmużu
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml soku pomidorowego
4 łyżki sosu teriyaki
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki whisky
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka mielonego musztardowca
1 łyżeczka majeranku
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
kasza jaglana
Przygotowanie:
Wołowinę, cebulę i czosnek kroję w kostkę i wrzucam do garnka z grubym dnem. Dolewam oliwę i smażę na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Marchewkę obieram i kroję w słupki. Dorzucam do pozostałych składników i smażę przez kolejne 5 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i dynię. Dolewam 200 ml wody, dodaję przyprawy (kumin, musztardowiec, majeranek, pieprz kajeński, pieprz kolorowy, sól) oraz dolewam sok pomidorowy, ocet, sos terijaki i whisky.
Duszę na najmniejszym ogniu przez ok 15 minut. Następnie zdejmuję przykrywkę, dodaję posiekany jarmuż i gotuję kolejne 10 minut. Należy uważać, aby nie podkręcić za mocno temperatury, co spowodowałoby rozgotowanie warzyw. Powinny być al dente i lekko chrupiące. Danie podaję z kaszą jaglaną.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/gulasz-wolowy-z-dynia-i-jarmuzem